Forleden markerede bystyret i Berlin kampen for ligestilling ved at ophøje kvindernes internationale kampdag til en officiel helligdag. Nu følger det offentligt ejede transportselskab Berliner Verkehrsbetriebe (BVG) op med en særlig kvindebillet.
Anledningen er, at det mandag er den årlige dag for ligeløn (Equal Pay Day) i Tyskland, og beregninger fra EUs statistikenhed, Eurostat, viser, at det kniber med ligeløn i Tyskland: I snit tjener kvinder 21 pct. mindre end mænd. Hermed ligger Tyskland i den dårligste halvdel i EU. I Danmark er løngabet på 15 pct.
»Ligelønsdagen« i Tyskland ligger den 18 .marts, da kvinder (med den lavere løn) skal arbejde 442 dage frem for 365 dage for at opnå samme løn som deres mandlige kolleger. I 77 dage fra årsskiftet – altså frem til 18. marts – arbejder de derfor ud fra denne logik gratis.
Køb en kvindebillet
Tilbuddet om en kvindebillet gælder kun mandag den 18. marts. I stedet for de vanlige syv euro for en dagsbillet skal kvinder kun betale 5,50 euro – altså præcis 21 pct. mindre.
BVGs slogan »nu betaler det sig at være kvinde« hænger på store plakater i bybilledet, og selskabet er udmærket klar over, at kvindebilletten kan få nogle mænd til at føle sig diskrimineret.
»Vi vil gøre opmærksom på en uretfærdighed i det tyske samfund. Det er ikke vores hensigt, at nogen mænd skal føle sig diskrimineret af vores aktion,« siger en talsmand for BVG og tilføjer:
»Men på den anden side: Hvem siger egentlig undskyld til de kvinder, der tjener 21 pct. mindre end mændene?«
Mænd, der køber billetten, vil få en bøde, da deres billet vil opfattes som ugyldig. Medmindre de opfatter sig selv som kvinder:
»Enhver, der føler sig som kvinde, er velkommen til at bruge tilbuddet,« siger talsmand Jannes Schwentus og henviser dermed til transkønnede passagerer.
»Skal kvinder så stå af før?«
På de sociale medier deler vandene sig. Mange er begejstrede, men der er også kritik.
F.eks. skriver talsmanden for CDUs tidligere formandskandidat Friedrich Merz, Armin Peter, at »kvinder så egentlig også burde stå ud af toget fem stationer før, da de statistisk set lever fem år længere end mænd«.
Andre forudsiger spydigt, at billetkontrollørerne kommer på overarbejde mandag.
BVG vandt i 2017 en kvindepris for indsatsen for ligestilling. Virksomheden bemærker, at der i virksomheden med 15.000 ansatte »naturligvis er ligeløn«. Også andre virksomheder som optikere og Ellington Hotel tilbyder 21 pct. rabat til kvinder på mandag.
Når ligelønsstatistikken renses for kortere tid på arbejdsmarkedet, deltid, forskel i brancher etc. vurderes den reelle lønforskel på kvinder og mænd i Tyskland dog at være en del mindre end de 21 procent, nemlig seks pct.