Hun-chimpanser undgår monogami

Hun-chimpanser vil hellere have sex med flere hanner, end at finde den stærkeste partner, har forskere fundet frem til.

En chimpanse fra Zoolgisk Have i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lea Meilandt Mathiesen

Alle teorier om, at kvinder helst vil have en fast partner, kan måske falde til jorden, efter at en gruppe forskere har undersøgt vore nærmeste slægtninge, chimpansernes, opførsel i Bundongo skoven i Uganda.

Undersøgelsen fra St. Andrews Universitetet har nemlig vist, at hun-chimpanser forsøger at være stille under sex, så andre ikke chimpanser ikke finder ud af deres aktiviteter.

Det forhindrer uønsket konkurrence fra andre hunner, og tillader chimpanserne at have uforstyrret sex med flere han-chimpanser.

Forskningen, der er offentliggjort i Nature Journal, har kastet nyt lys over chimpansernes mentale evner.

Strategiske parringskald
To psykologer undersøgte chimpansernes opførsel, og de fandt ud af, at hun-chimpanser strategisk bruger parringskald til at sikre sig beskyttelse fra hanner for at sikre sig imod aggressive gruppemedlemmer og i særdeleshed andre hunner.

Hunnerne udstødte flere parringskald, når de højest rangerende hanner var i nærheden, men skjulte deres seksuelle aktiviteter, når ledende hunner var i nærheden.

»Konkurrence blandt hunnerne kan være farligt høj hos vilde chimpanser. Vores forskning understreger det faktum, at disse hunner bruger parringskald utrolig taktisk for at minimere risikoerne forbundet med den slags konkurrence,« sagde en af forskerne, psykolog Simon Townsend, til BBC.