Grænsekontrol i alle Schengen-lande på EU-dagsorden

Luxembourgs EU-formandskab lægger op til en diskussion af muligheden for midlertidig grænsekontrol i alle Schengen-lande på et ministerrådsmøde fredag. Det er en del af et trusselsspil, der skal få Grækenland til at indføre en effektiv grænsekontrol ved EUs ydre grænse, vurderer Berlingskes EU-korrespondent.

EU ønsker at skærpe kontrollen ved de ydre grænser herunder Grækenland. Fold sammen
Læs mere
Foto: ALKIS KONSTANTINIDIS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BRUXELLES: Kigger man på dagsordenen for et møde mellem EUs justits- og indenrigsministre fredag, kunne man fristes til at finde sit rødbedefarvede pas frem fra skuffen.

Ministrene skal diskutere Schengen-samarbejdet, som ikke fungerer, fordi der er »alvorlige mangler« ved den græske grænse, som det hedder i et diskussionsoplæg fra Luxembourgs EU-formandskab, der er offentliggjort af Statewatch.

I yderst ende nævnes muligheden for at suspendere Schengen ved at indføre midlertidig grænsekontrol i så lang tid som to år.

Berlingskes EU-korrespondent Jakob Ussing forklarer imidlertid, at det næppe sker lige med det første. Der er tale om et trusselsspil.

Grækenland under pres

”Det er sat på dagsordenen som et diskussionspunkt, men nogle af dem tæt på planlægningen af mødet siger, at de ikke venter, det kommer til at fylde det store.”

”Det bekræfter, at det her sandsynligvis er en del af det enorme pres, der bliver lagt på Grækenland i øjeblikket. Alle de andre EU-lande forsøger at presse på, fordi de græske grænser, der også er EUs ydre grænser over mod Tyrkiet, er meget dårligt beskyttede,” siger Jakob Ussing.

Ifølge FNs Flygtningehøjkommissariat, UNHCR, er der i år kommet omkring 740.000 migranter og flygtninge til Grækenland i år, hvoraf langt de fleste er rejst videre til andre EU-lande.

Tidligere på ugen skrev Financial Times, der er kendt for at have gode kilder i EU-toppen, at flere lande overvejer muligheder for at suspendere Grækenland fra Schengen, og nu er der så en diskussion om muligheden for helt at suspendere Schengen i op mod to år.

”Men vi skal nok en hel del ud i fremtiden, før vi snakker om at suspendere Schengen,” siger Jakob Ussing.

»Hypotetisk« suspendering

Ud over kilder nær mødeplanlægningen baserer Ussing sin vurdering på den vage formulering i diskussionsoplægget til fredagens møde fra Luxembourgs EU-formandskab.

Her står der, at ”Rådet opfordrer Kommissionen til at overveje at fremlægge et forslag ".

”Det er en meget vag formulering. EU-Kommissionen er vogteren af traktaten og Schengen, så Kommissionen har ikke lyst til at ophæve Schengen, hvis det kan undgås. Men når det er sagt, understreger de dog, at der skal ske fremskridt ved den græske grænse inden topmødet før juleferien om to uger,” siger Jakob Ussing.

På sit daglige pressemøde torsdag kaldte Kommissionen desuden en suspendering af Schengen for »hypotetisk«, og den gentog, at man ønsker at »bevare Schengen og hjælpe Grækenland«.

Det sidste, Grækenland har lyst til

Formanden for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, har imidlertid gentaget flere gange, at Schengen er i fare for at bryde sammen, medmindre de ydre EU-grænser som dem i Grækenland styrkes.

"Den eneste vej til ikke at ophæve Schengen er at sikre en ordentlig forvaltning af EUs ydre grænser," sagde han så sent som på topmødet i søndags.

Grækenland har svært ved at håndhæve landets grænsekontrol, blandt andet fordi flere græske øer ligger tæt på Tyrkiet, forklarer Jakob Ussing.

”Grækerne siger, at de gør hvad de kan. Men andre lande presser på og siger: Så må I sætte militæret ind for at lukke grænsen, og er det ikke nok, vil vi gerne hjælpe jer. Men det vil Grækenland ikke. Det handler også om stolthed,” siger Jakob Ussing.

Efter den økonomiske krise, hvor Grækenland er blevet sat under økonomisk administration af EU, er det sidste landet har lyst til at få grænserne sat under administration.