EU rykker tættere på flygtningeaftale med Tyrkiet

»Det er gode nyheder, men for tidligt at sige meget mere,« siger EU-diplomat.

En fælles handlingsplan for håndteringen af flygtningekrisen ser ud til at kunne lykkes, efter EU og Tyrkiet er rykket tættere på hinanden. »Det er gode nyheder, men for tidligt at sige meget mere,« siger EU-diplomat. Fold sammen
Læs mere
Foto: DIMITAR DILKOFF

BRUXELLES: EU og Tyrkiet ser ud til at rykke tættere på en fælles handlingsplan for håndteringen af flygtninge- og migrationskrisen. Onsdag og torsdag har et hold fra EU-Kommissionen anført af 1. næstformand Frans Timmermans været i Tyrkiets hovedstad Ankara for at forhandle, og det har medført overraskende gode resultater, selv om en endelig aftale ikke er på plads endnu.

Det foreløbige resultat vil blive præsenteret senere på torsdagens topmøde for EUs stats- og regeringschefer.

»Det er gode nyheder, men for tidligt at sige meget mere. Nu skal Kommissionen først præsentere resultatet for stats- og regeringschefer, og så må vi se, hvad de siger,« fortæller en EU-diplomat.

Visumliberalisering er central for tyrkisk »ja«

Rammen for en mulig aftale er den handlingsplan, som EU-Kommissionen offentliggjorde 6. oktober. Det vil sige, at EU skal øge den økonomiske støtte, accelerere processen mod at give visumfri indrejse i EU til tyrkiske statsborgere samt fremskynde processen med at åbne nye kapitler i de fastfrosne forhandlinger om Tyrkiets optagelse i EU.

Der er kun få bekræftede detaljer, men den normalt velorienterede avis Financial Times fortæller, at rammen for en aftale indeholder EU-støtte til Tyrkiet på op mod tre milliarder euro samt en accelereret proces med henblik på visumliberalisering allerede i 2016.

Til gengæld skal Tyrkiet bremse strømmen af flygtninge og migranter til EU. Grænsekontrollen skal skærpes, blandt andet gennem et bedre samarbejde med Grækenland. Og for at få visumliberalisering skal Tyrkiet til gengæld acceptere at tage asylansøgere retur, der er kommet til EU gennem Tyrkiet. Tyrkiet skal også give de flere end to millioner flygtninge i Tyrkiet bedre muligheder for at arbejde legalt, så de kan se en mulig fremtid for sig i Tyrkiet.

At dømme ud fra udmeldingerne fra Tyrkiets premierminister, Ahmet Davutoğlu, så er den accelererede proces mod visumliberalisering helt central.

Ifølge engelsksprogede tyrkiske medier siger han til tv-stationen TGRT TV, at Tyrkiet ikke vil tage flygtninge retur fra EU, før visumliberaliseringen er på plads. Det er noget for noget, skridt for skridt. Han håber, at visumliberaliseringen allerede kan være på plads i midten af 2016.

En central placeret EU-kilde siger til Berlingske, at man »kun er tæt på at være i mål« med aftalen.

Løkke: Vi skal ikke slække på vores krav

Selv om EU-Kommissionen og Tyrkiet ser ud til at kunne finde hinanden, er det ikke sikkert, at EUs stats- og regeringschefer vil acceptere en aftale.

Blandt andre Danmarks statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V), sagde før topmødet, at Danmark gerne vil være med til at se på at accelerere processen omkring visumliberalisering, men at der ikke kan blive tale om at slække på kravene, som Tyrkiet skal opfylde for at få visumliberalisering.

»Jeg er bestemt åben over for, at EU skal stille økonomiske ressourcer til rådighed for Tyrkiet. Vi har i forvejen nogle drøftelser med Tyrkiet, blandt andet om visumliberalisering, og kan man gøre noget mere der, for at understøtte tyrkerne i at gøre det, der skal til, for at man kan nå i mål med de forhandlinger, så positivt for mig. Men det er klart, at vi ikke skal slække på vores krav,« sagde Lars Løkke Rasmussen.

En diplomat fra et stort EU-land fortæller også til Berlingske, at der ligger en klar køreplan for vejen til visumliberalisering, som man gerne vil være med til at speede op, men at der ikke kan blive tale om at slække på kravene.

EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, understregede ifølge Berlingskes oplysninger over for stats- og regeringscheferne på topmødet, at det ville blive svært at få en aftale med Tyrkiet senere, hvis man ikke kan lande en aftale nu.

Der er da heller ingen tvivl om, at EU-landene meget gerne vil have en aftale med Tyrkiet.

»Man er nødt til at forholde sig til realiteterne, og realiteterne er, at der er godt to millioner flygtninge i Tyrkiet. Nogle i lejre, nogle i det tyrkiske samfund. Og hvis de pludselig også sætter sig i bevægelse og søger mod Europa, så står vi med en udfordring, vi ikke kan håndtere. I den forbindelse giver det rigtig god mening at have en intensiv drøftelse med tyrkerne,« sagde Lars Løkke Rasmussen før topmødet.

Han vil derfor gå ind i det »med åbne øjne«, sagde han og kaldte det »konturerne af en aftale«, der måske kunne komme hjem fra Ankara.

Skulle de sidste elementer komme på plads, kræver en aftale dog også, at Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdoğan, siger god for den. Med valg i Tyrkiet den 1. november kan man aldrig vide sig sikker, men Erdoğan burde umiddelbart ønske at sende et signal om, at han har fået EU til at give Tyrkiet en super god aftale med masser af hjælp og snarlige visumfri rejser for tyrkere til EU.