G7-ministre: Der bliver kun fred i Syrien uden Assad

USA's udenrigsminister deltog i møde mellem G7-lande, der mener, at Syriens præsident står i vejen for fred.

Før udenrigsministrene fra G7-landene holdt deres møde i Italien, lagde USA's udenrigsminister, Rex Tillerson (th.) en krans ved et mindesmærke for ofrene i Santa Anna di Stazzema. Her blev 560 civile, blandt dem 130 børn, dræbt af Waffen SS i 1944. Han var ledsaget af udenrigsminister Angelino Alfano (i midten) og EU's udlandschef, Federica Mogherini. Fold sammen
Læs mere
Foto: Reuters/Max Rossi

G7-landenes udenrigsministre fastholder på et møde i Italien, at der ikke kan blive fred i Syrien, så længe præsident Bashar al-Assad er ved magten.

Det siger udenrigsministrene efter deres to dage lange møde i Lucca i Toscana.

USA's udenrigsminister, Rex Tillerson, som deltog i mødet, skal senere tirsdag til Moskva, hvor han mødes med udenrigsminister Sergej Lavrov.

Det er deres første møde, siden USA natten til fredag i sidste uge affyrede 59 Tomahawk-raketter mod en flybase ved Homs i det centrale Syrien. Det var et svar på, at syriske fly bombede en oprørskontrolleret by i den nordøstlige del af landet med kemiske våben.

Rusland, der kalder det en aggression, støtter Syriens regering i kampen mod oprørerne.

- Det er klart for os, at Assads-familiens regeringstid er ved sin afslutning. Vi håber, at den russiske regering kommer frem til, at de er gået sammen med en utroværdig partner, Bashar al-Assad, siger Tillerson.

Den franske udenrigsminister, Jean-Marc Ayrault, kalder beskeden fra G7-landene til Rusland klar:

»Nu er det nok. Nu skal hykleriet høre op, og der skal ske en meget klar tilbagevenden til den politiske proces.«

»Dette er ikke et aggressivt standpunkt over for Rusland, nærmere en udstrakt hånd med klare hensigter,« siger han.

Tillerson mener ikke, at Rusland har levet op til det ansvar, som det i 2013 påtog sig for at sikre, at Syrien lod sig afvæbne for kemiske våben.

Det var en aftale, der blev indgået sammen med USA og FN, efter at Syrien havde bombet en forstad til Damaskus med nervegassen sarin. Flere hundrede mennesker blev dræbt.

USA truede dengang med at angribe Syrien.

Rusland har siden det kemiske angreb på byen Khan Sheikhoun tirsdag i sidste uge fastholdt, at det var oprørernes kemiske våben, som dræbte over 70 mennesker.