Forsker: Islamisk Stat har forregnet sig med henrettelse

Afbrændingen af det jordanske gidsel vil styrke modstanden mod Islamisk Stat i Jordan snarere end svække den, vurderer mellemøstforsker.

En jordansk pige holder et billede af piloten Muath al-Kasaesbeh, der blev fanget og brændt levende af Islamisk Stat. Fold sammen
Læs mere
Foto: MUHAMMAD HAMED
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

JORDAN: Medier i Jordan og almindelige mennesker på gaden råber på hævn over Islamisk Stat (IS), efter offentliggørelsen af en henrettelsesvideo, hvor en jordansk pilot brændes levende, indespærret i et bur.

Piloten, Moaz al-Kasabeh, blev skudt ned med sit jagerfly over Syrien i december. Jordan er med i koalitionen mod IS, og piloten har siden været holdt som gidsel af Islamisk Stat. Forhandlinger om at få ham udvekslet med en terrordømt kvinde i Jordan mislykkedes, og der er stærke forlydender om, at piloten allerede blev henrettet kort efter tilfangetagelsen. Den terrordømte kvinde blev sammen med en anden terrordømt hængt i et jordansk fængsel onsdag ved daggry.

Støtten til Islamisk Stat har ifølge seniorforsker og mellemøstekspert ved Dansk Institut for Internationale Studier, Helle Malmvig, aldrig været særlig stor i den jordanske befolkning, og den uhyggeligt spektakulære henrettelse har ikke gavnet terrorbevægelsen, lyder hendes vurdering:

»Den store brede befolkning støtter slet ikke IS. Der har før det her været kritik blandt almindelige jordanere af landets deltagelse i koalitionen med Vesten, men det har mere været en refleksreaktion. At støtte IS er et helt andet game,« siger Helle Malmvig, der vurderer den beskedne støtte er koncentreret til ekstremistmiljøer.

Om reaktionen i Jordan siger hun:

»Det, man ser på Twitter og hører fra gaden, er mere en følelse af, at nu skal man for alvor deltage i koalitionen, og at henrettelsen skal hævnes så stærkt som overhovedet muligt. På den måde kan man sige, at IS har forregnet sig,« lyder det fra hende.

Helle Malmvig mener, at terrorbevægelsen ud over selve henrettelsen også har udstillet sig selv ved at have taget livet af piloten, mens der blev forhandlet om at få frigivet den terrordømte kvinde.

»Det efterlader et indtryk hos befolkningen af, at IS ikke spiller med rene kort,« siger hun og tilføjer:

»Jeg tror, at det jordanske kongehus og befolkningen i endnu højere grad vil bakke op om kampen mod IS, så vi vil snarere se en styrkelse end en svækkelse,« siger Helle Malmvig.

Udover at være et stykke forfærdende stykke »magtporno«, strider terrorgruppen Islamisk Stats afbrænding af det jordanske gidsel også mod en af fortællingerne i muslimernes hellige bog, Koranen. Det vurderer en af Danmarks førende koran-forskere Thomas Jøhnk Hoffmann, der er professor på det Teologiske Fakultet på Københavns Universitet.

»Jeg er helt sikker på, at der er muslimer og lærde, som vil sige, at det her er en overskridelse af enhver form for god muslimsk tradition,« siger han og forklarer, at der vil blive refereret til en fortælling i Koranen om Abraham, der blev truet med at blive brændt af sit folk efter at have prædiket sit budskab.

»Abraham skal brændes af de vantro, og så kommer Gud ind og redder Abraham ved at gøre ilden kold. Derfor vil kritikken gå på, at IS opfører sig, som de folk, der ville brænde Abraham. »De er slet ikke muslimer« vil kritikken lyde,« siger forskeren.

Onsdag udsendte lederen ved sunnimuslimernes mest respekterede religiøse undervisningsinstitution, al-Aznar Universitetet i Cairo, en utvetydig erklæring. Ifølge BBC kalder den øverste imam, Sheik Ahmed Ahmed al-Tayeb, på intet mindre end »drab og korsfæstelse af IS-terroristerne«.