Først overfiskede europæerne havene, så kom russerne og nu tager kineserne de sidste fisk

Afrika er fiskenes sidste bastion, og kineserne er blandt de sidste store nationer, der tømmer havene ud for den afrikanske kyst for fisk for at brødføde befolkningen.

Kinesiske fiskebåde klar til fiskeri. / AFP PHOTO / STR / CHINA OUT Fold sammen
Læs mere
Foto: STR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis ikke man allerede vidste det, så ved man det nu. Fisk spiller en væsentlig rolle i bevarelsen af fred og sikkerhed for et land som Kina. Fisk udgør en stor del af fødevarerne ikke blot i Europa, men også i Asien. Og Kina kan ikke længere hente nok fisk i dets lokale farvande og er begyndt at gennemtrawle Afrikas kyster for at sikre fødevareforsyningen i Kina og opretholde stabilitet og fred.

The New York Times har i en række artikler sat fokus ikke alene på Kinas fiskeekspeditioner til de afrikanske kyster, men også den enorme ekspansive politik, kineserne fører overalt i den fattige del af verden med et eneste formål  - at sikre adgangen til ressourceer, mineraler og øvrige råstoffer til den stigende befolkning. Og turen er kommet til fisk. For havets ressourcer spiller en væsentlig rolle i det spil.

Kinesernes fiskeflåde

Som The New York Times ræssonerer, så kunne avisen i 2008 berette, hvordan europæerne og ruserne overfiskede farvandet ud for Senegal og andre nordvestafrikanske lande. Men nu har Kina tager over og det med en kraft, der ikke er set før. En mekaniseret flåde på 2600 fartøjer er ifølge avisen sendt til området. De fleste af dem så store, at de på kun en uge kan fange fisk i så store mængder, som det ellers ville tage et senegalesisk skib at fiske i et helt år.

»For Kinas ledere er det ikke blot økonomisk fornuftigt at sikre en stabil leverance af havets goder. Det handler også om stabilitet og politisk legitimitet«, siger Zhang Hongzhou, der forsker på Singapores Nanyang Tekniske Universitet.

Fiskeriet koster de vestafrikanske stater to milliarder om året, og kineserne bryder også almindelige søfartsgrænser, siger de pågældende lande, selv om de også indrømmer, at europæerne og russerne heller ikke ligefrem overholder alle regler i området. Faktisk hersker der totalt kaos i områderne med en klar risiko for, at også afrikanske kyster bliver drænet for fisk.

Kinesisk »udviklingsbistand«

Og det er et vanskeligt valg for de vestafrikanske lande, fordi kineserne samtidig investerer mindst 60 mia. dollar  i udviklingen af området ved at bygge veje, som også på andre områder sikrer en stabil kinesisk produktion og leverance af områdets andre ressourcer på landjorden. Og igen, siger forskerne, har europæerne ikke ligget på den lade side i det her.

Det gode er ifølge avisen, at Kina, Europa og Rusland og også Japan som en af de helt store fiskerinationer har indset, at fangstmulighederne ikke er ubegrænsede. Kina vil begrænse subsidierne til fiskeflåden med 60 procent fra 2019, skriver The New York Times. Og andre lande er også begyndt at indføre begrænsninger. Det er faktisk lykkedes for amerikanerne at genoplive nogle af deres døde fiskefarvande, så der er gang i det lokale fiskeri igen.

Men den største bekymring er, at kineserne gennem en meget aktiv udenrigs- og sikkerhedspolitik fortsætter ekspansionen efter råstoffer ikke alene i Afrika, men også andre steder i verden.