FN: Farc har lagt alle våbnene efter 50 års konflikt

Oprørsgruppen har lagt alle sine våben og er klar til næste fase i fredsprocessen med Colombias regering.

Farcs telte er slået op i demobiliseringszonen i Mesetas, der tirsdag danner rammen om en officiel markering af gruppens afvæbning. Scanpix/Raul Arboleda/
Læs mere
Fold sammen

Den marxistiske oprørsgruppe Farc har nu afleveret alle sine våben i forbindelse med en fredsaftale indgået med den colombianske regering.

Det oplyser FN ifølge AFP.

Afvæbningen blev formelt fuldendt mandag, og dermed ser det ud til, at konflikten, der er løbet over mere end et halvt århundrede, er afsluttet.

FN-observatører siger ifølge AFP, at "alle Farcs registrerede våben" nu er placeret på et lager.

Farc har tidligere kritiseret Colombias regering for "gentagne gange" at have overtrådt betingelserne i fredsaftalen, der blev indgået mellem parterne i november.

Gruppen truede i den forbindelse med at udskyde demobiliseringen.

Colombias kongres godkendte i december en revideret fredsaftale mellem regeringen og Farc.

Ifølge aftalen skulle oprørsgruppens omkring 7000 medlemmer i løbet af det følgende halve år indlevere deres våben. Samtidig skal oprørsgruppen omdannes til et politisk parti.

Det er ventet, at Farcs leder, Rodrigo Londoño, og Colombias præsident, Juan Manuel Santos, tirsdag skal deltage i en ceremoni i byen Mesetas for at markere afvæbningen officielt.

Ceremonien skal finde sted klokken 15 lokal tid.

Ifølge FN har gruppen afleveret flere end 7000 våben. FN's observatører fortsætter dog indsatsen med at beslaglægge våben fra gruppens fjerntliggende lagre.

Den første udgave af fredsaftalen mellem parterne blev afvist ved folkeafstemning i landet i oktober.

En ny og revideret udgave blev godkendt to måneder senere, efter at landets præsident, Juan Manuel Santos, havde modtaget Nobels fredspris for indsatsen i fredsprocessen.

Mange kritikere mener dog stadig, at regeringens aftale med oprørsgruppen er for eftergivende over for Farc.

Det skyldes blandt andet, at mange af gruppens medlemmer er blevet tilbudt amnesti og nedsatte straffe for forbrydelser begået under konflikten.

/ritzau/