Fjern galakse ramt af dødsstråle fra ”sort hul”

1,4 milliarder lysår borte har astronomer opdaget en galakse, der kom i vejen for en udladning fra et ”sort hul”. Det skæbnesvangre møde kan betyde døden for galaksen – det samme ville være tilfældet, hvis Jorden blev ramt.

Udladningen fra det "sorte hul" ses her, mens rammer galaksen og derefter går i opløsning. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nasa/CXC/CfA/D.Evans et al/STScI/NSF/VLA/ST
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Astronomer har for første gang observeret, hvordan et af universets såkaldte ”sort huller” har afgivet en ufattelig energiudladning og ramt en nærliggende galakse med noget, der bedst kan sammenlignes med en dødsstråle.

For den galakse i systemet 3C321 der er ramt af udladningen, kan konsekvenserne blive så ødelæggende, at den bryder sammen, oplyser BBC.

Hvis man forestiller sig Jorden ramt af et lignende fænomen, ville udladningen i løbet af kort tid ødelægge atmosfære og ozonlag. Jorden ville svæve åben for stråling fra solen og verdensrummet og jordoverfladen ville være steril og blottet for liv.

Energiudladningen måler 1.000 lysår i bredden og har været to millioner lysår undervejs fra sin kilde, "det sorte hul", der igen består af kollapsede stjerner med en masse, der er så komprimeret, at intet lys slipper ud.

De sorte huller har også den kosmiske uvane, at kannibalisere på dets naboer – hvis de kommer for tæt.

Den observerede udladning består af stærkt energiholdige partikler og magnetfelter, der sammen skaber enorme mængder af røntgen og gammastråler og de er set før, men det sensationelle i den aktuelle rumbegivenhed er, at udladningen rammer direkte ind i en galakse.

Og som Martin Hardcastle fra University of Hartfordshire siger, kan resultatet af mødet med udladningen blive, at der i på grund af den enorme energimængde som er skudt ind i galaksen - fødes nye stjerner, når de gamle er gået til grunde.

Forskeren erkender også, at videnskaben ikke ved meget om de sorte hullers energiudladninger:

- Derfor vil en galakse som 3C321 blive et studie i, hvordan energiudladningerne er bygger op, siger han til BBC.

Hele fem observatorier samt det rumbaserede Hubble teleskop har været sat ind i opgaven på at dokumentere dramaet - som efter forskernes vurdering tog sin begyndelse for en million jordiske år siden.