Fare for jordskred evakuerer norske hjem

Store mængder regn har sat et norsk fjeld i bevægelse, og geologerne regner med et jordskred i løbet af tirsdag. Flere norske hjem er blevet evakueret.

Fjeldet »Mannen« i Rauma i Romsdal i det vestlige Norge er i overhængende fare for at blive til et gigantisk jordskred i takt med, at regnen falder.

I øjeblikket bevæger fjeldet sig to-tre centimeter i døgnet, og med de regnmængder, der vil falde mandag nat og tirsdag, frygter geologerne, at fjeldet vil skride sammen i løbet af tirsdag, skriver VG.no.

»Vi regner med, at vi får en reaktion i form af øget bevægelse på grund af nedbør. Undersøgelser viser temmelig klart, at fjeldet tåler mindre og mindre nedbør. Fjeldet bliver svagere og svagere,« siger chefgeolog Lars Harald Blikra på et pressemøde mandag ifølge VG.no.

Han vurderer, at fjeldet vil bevæge sig yderligere 10-12 centimeter, hvis det regner mandag aften.

Geologerne har tidligere udtalt, at der ikke skal mere end en ordentlig regnbyge til, før op mod 120.000 kubikmeter sten vil skride ned ad fjeldet.

Det har fået politiet til at forbyde folk at opholde sig i området, hvor der er fare for skred.

»Det er åbenlyst, at det er en farlig situation, specielt hvis mennesker og dyr bevæger sig ind i området. Nu har vi udstedt et forbud, som vi håber, at folk respekterer,« siger politimester i Romsdal Arnstein Nilssen til VG.no.

Det er uvist, hvornår beboerne i området kan få lov til at vende tilbage til deres evakuerede hjem.