Færre franskmænd end forventet ved stemmeurnerne - men belgiske medier spår stadig klar Macron-sejr

Kl. 17 har godt 65 procent af de franske vælgere stemt. Det er færre end i 2012 og lidt færre end ventet, men dog højt nok til at Macron stadig er klar favorit. Ifølge friske målinger, som belgiske medier omtaler, står Macron til en klar sejr.

En sejrssikker Emmanuel Macron vinker fra sin bil på valgdagen. Macron er ifølge meningsmålingerne storfavorit til at vinde søndagens franske præsidentvalg. REUTERS/Jean-Paul Pelissier Fold sammen
Læs mere
Foto: JEAN-PAUL PELISSIER

Valgdeltagelsen ved anden runde af det franske præsidentvalg ser ud til at blive lavere end ved valget i 2012, og også lavere end de ventede 75-76 procent, som meningsmålingsinstitutterne Ipsos og Ifop har spået.

Kl. 17 oplyser det franske indenrigsministerium, at 65,3 procent har stemt mod 72,0 procent på samme tidspunkt ved valget i 2012. På den baggrund vurderer Ipsos, at den samlede valgdeltagelse vil ende på ca. 74 procent mod 80,4 procent i 2012.

Det vil i så fald være den laveste stemmeprocent ved en anden runde af et fransk præsidentvalg siden 1969.

Samtlige de mange meningsmålinger, der blev offentliggjort fredag, har givet centrumkandidaten Emmanuel Macron en klar sejr med 62-63 procent af stemmerne mod 37-38 procent til den højrenationale Marine Le Pen. Samtidig er det blevet vurderet, at kun en meget lav stemmeprocent ville kunne give Marine Le Pen en chance, da næsten alle adspurgte har været sikre på, hvad de ville stemme, hvis de stemte.

Både den belgiske avis Le Soir og den fransksprogede, belgiske TV-gruppe RTBF, der i modsætning til de franske medier godt må omtale målinger og prognoser før kl. 20, omtaler målinger fra i dag, der peger på, at Emmanuel Macron ser ud til at få over 60 procent af de afgivne stemmer og dermed vinde præsidentvalget.

Det er vel at mærke baseret på målinger - og ikke optalte stemmer - og de prognoser skal derfor tages forsigtigt, da usikkerheden er stor.