Et fromt håb fra alle partier: Tag Trumps mobil fra ham

Forud for indsættelsen af den mest udfordrede præsident i årtier bliver Donald Trump ved med at åbne nye fronter.

Foto: ANTHONY BEHAR / SIPA USA POOL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

USA har ikke prøvet det før. At forberede en højtidelig præsidentindsættelse i skyggen af de sociale medier, hvor den kommende præsident, Donald Trump, åbner nye fronter og sætter en ny dagsorden, allerede inden han officielt er blevet præsident.

I den amerikanske hovedstad, Washington, er der pyntet op til festen fredag, hvor der ventes godt 800.000 tilskuere til indsættelsesceremonien foran Kongressen. Men inde i bygningen er der på tværs af de politiske partier et fromt håb om, at nogen snart vil tage Trumps mobiltelefon fra ham, så han ikke kan bruge de sociale medier.

Trump scorer historisk dårlige målinger, når det kommer til bedømmelsen af hans indsats som valgt præsident. Godt 42 procent af amerikanerne har stadig ikke tillid til ham.

Der er til gengæld tillid til, at han vil gennemføre en lang række af de løfter, han har givet vælgerne, blandt andet at få godt betalte job tilbage til USA.

Hans største fjende er trangen til konstant at twitte. Han har lagt sig ud med Tysklands kansler, Angela Merkel, ved at kritisere tysk immigrationspolitik. Han er raget uklar med EU, fordi han i et interview med The Sunday Times og Der Spiegel har støttet briternes Brexit og samtidig har sagt, at andre EU-lande måske følger trop. Han er kritisk over for NATO på et tidspunkt, hvor alliancen er på konfrontationskurs over for Rusland

Og så er der Kina, som han har lagt sig ud med ved at antyde, at et-Kina-politikken er forældet, og at man skal behandle Kina og Taiwan ens. For ikke at tale om Mellemøsten, hvor Jordan og Egypten holder vejret, fordi de frygter, at han kan finde på at forlægge den amerikanske ambassade fra det uskyldige Tel Aviv til Jerusalem.

Det hele bliver ikke bedre af, at Ruslands præsident, Vladimir Putin, blander sig og siger, at Trump undermineres af kræfter i USA, der ikke ønsker, at han lykkes. Hver gang, Putin siger noget, der kan tolkes som en støtte til Trump, ryger han ned i målingerne. Og det er måske også det, Putin vil. Hvis man lytter til, hvad tidligere amerikanske efterretningsfolk siger, f.eks. den tidligere CIA-ansatte Robert Baer,  ønsker Putin at opnå kaos og splittelse. Og det er der i USA lige nu.

 

Kristian Mouritzen er Berlingskes korrespondent i USA.