Efter USA's omstridte indrejseforbud: Canadas premierminister hyldes for sit modsvar til Trump

På billedet: Canadas premierminister Justin Trudeau (tv.) tager imod flygtninge fra Beirut i Toronto Pearson International Airport i Mississauga, Ontario, Canada. Billedet her er fra 11. december 2015. Fold sammen
Læs mere
Foto: MARK BLINCH

»Til dem der flygter fra forfølgelse, terror og krig, canadiere vil ønske dig velkommen uanset din tro. Mangfoldighed er vores styrke #VelkommentilCanada.«

Sådan skrev Canadas premierminister Justin Trudeau på Twitter lørdag aften dansk tid:

Budskabet fra Trudeau må formodes at være et modsvar til USA’s præsident Donald Trump, der fredag underskrev et dekret, der betyder indrejseforbud fra syv lande til USA.

Indrejseforbuddet gælder for borgere fra Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien og Yemen.

Det er lande, der overvejende er muslimske, men på et pressemøde sent lørdag aften dansk tid understregede USA’s præsident dog, at »det er ikke et muslimsk forbud«.

Det nye indrejseforbud har dog allerede skabt flere kaoslignende situationer i lufthavne verden over, skriver en række internationale medier, herunder Washington Post.

Lørdag blev mindst fem irakere samt en statsborger fra Yemen nægtet adgang til et fly fra Kairy i Egypten til New York i USA – selv om de havde sikret sig visum på forhånd, skriver Ritzau.

Fra Iran, et af de syv berørt lande, lød det lørdag, at man ville gengælde det nye indrejseforbud fra Trump.

Ligeledes lørdag var BT i kontakt med SAS, der kunne oplyse, at man i Stockholm havde afvist to passagerer fra de syv overvejende muslimske lande, som står på Donald Trumps sorte liste. Det var dog uklart lørdag aften, hvorvidt de to afvisninger hang sammen med Trumps nye indrejseforbud.

Budskabet fra Canadas premierminister er blevet hyldet af tusindvis af brugere på Twitter, der er kritiske over for USA’ indrejseforbud, under det såkaldte såkaldte hashtag #WelcomeToCanada.

Natten til lørdag dansk tid konstaterede Donald Trump, der blev indsat som USA’s 45. præsident den 20. januar, at indrejseforbuddet indtil videre »virker rigtig fint. Du kan se det i lufthavnene, du kan se det alle steder«.

Indrejseforbuddet, som flere menneskerettighedsorganisationer har kritiseret i skarpe vendinger, skal angiveligt gælde i foreløbig 90 dage, skriver amerikanske medier.

Herunder kan du se nogle få af de mange reaktioner på tweetet fra Canadas premierminister: