Droneangreb på olieanlæg i Saudi-Arabien øger krise

Optrappede angreb og sabotage forværrer relationerne mellem Mellemøstens to stormagter, Saudi-Arabien og Iran.

Arkivfoto fra 19. juni sidste år af drone, som Huthi-oprørere i Yemens blev beskyldt for at have sendt mod De Forende Arabiske Emirater, som er i alliance med Saudi-Arabien. Saudiaraberne blev tirsdag udsat for nyt droneangreb. Karim Sahib/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Ifølge Saudi-Arabien har væbnede droner angrebet og ødelagt to oliepumpestationer i kongeriget tirsdag.

Angrebet, som kaldes et »kujonagtigt terrorangreb« af Saudi-Arabien, sker to dage efter saudiarabiske tankskibe blev udsat for sabotage ud for De Arabiske Emirater.

Energiministeren i verdens største olieeksportland, Khalid al-Falih, siger, at dronerne forårsagede en brand og forvoldte mindre skader på den ene pumpestation. Men skaderne skaber ikke forstyrrelser i produktion eller eksport.

Ministeren siger, at angrebene understreger, at det er vigtigt, at Saudi-Arabien reagerer på angreb. Han nævner blandt andet de iranskstøttede houthi-oprørere i Yemen som en af regionens »terrorgrupper«.

En saudi-ledet koalition har i fire år bekæmpet Houthi-oprørerne i Yemen for at få genindsat nabolandets internationalt anerkendte regering. Konflikten i Yemen opfattes som en satellitkrig mellem de to stormagter i Mellemøsten, Saudi-Arabien og Iran.

Houthierne har mange gange tidligere angrebet mål i Saudi-Arabien med missiler og droner, men det er første gang, at Aramco faciliteten er ramt af droner.

Angrebet sker på et tidspunkt, hvor USA og Iran har optrappet en ordkrig om amerikanske sanktionerne mod iranerne og om optrappet amerikansk tilstedeværelse i Mellemøsten.

Forud for krisemøder om atomaftalen med Iran opfordrede den britiske udenrigsminister, Jeremy Hunt, mandag til »en rolig periode« i regionen.

»Vi er meget bekymrede for, at parterne eskalerer situationen og får startet en egentlig konflikt ved et uheld,« sagde Jeremy Hunt i Bruxelles.

Senest har præsident Trump foruden hårdere sanktioner besluttet at optrappe USA's militære tilstedeværelse omkring Iran med et hangarskib, B52-bombefly og flere angrebsfartøjer.

USA trådte sidste år ud af atomaftalen fra 2015. Den skulle lette økonomiske sanktioner mod Iran, hvis landet bremsede sit atomprogram så meget, at det umuligt kunne udvikle atomvåben.

/ritzau/AFP