Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Dommer forlænger suspendering af Trumps indrejseforbud
En føderal dommer i delstaten Hawaii har besluttet at forlænge det midlertidige påbud, der forhindrer gennemførslen af præsident Donald Trumps indrejseforbud, på ubestemt tid.
Det skriver nyhedsbureauet Reuters.
Dommer Derrick Watson har således besluttet, at påbuddet skal gælde, indtil at delstatens sag om at standse indrejseforbuddet er færdigbehandlet i retssystemet.
Dommer Derrick Watson »»Selv om islam ikke er nævnt med navn i indrejseforbuddet, så vil en objektiv iagttager konkludere, at den præsidentielle ordre blev udstedt med det mål at være til ugunst for en bestemt religion««
Hawaii mener, at Trumps direktiv diskriminerer muslimer og er i strid med den amerikanske forfatning.
Da selv samme dommer 15. marts besluttede at suspendere en revideret udgave af Trumps indrejseforbud, begrundede Derrick Watson afgørelsen med, at præsidentens ordre var rettet mod en bestemt religion.
- Selv om islam ikke er nævnt med navn i indrejseforbuddet, så vil en objektiv iagttager konkludere, at den præsidentielle ordre blev udstedt med det mål at være til ugunst for en bestemt religion, sagde Watson ifølge Bloomberg.
Trumps nye forbud omfatter borgere fra seks lande mod før syv, da Irak er blevet slettet fra listen.
Syrien, Libyen, Somalia, Sudan, Iran og Yemen er fortsat omfattet af forbuddet.
Hawaiis demokratiske justitsminister, Douglas Chin, har tidligere kaldt det nye indrejseforbud for en version 2.0 af det første forbud.
- Den nye ordre er ikke andet end en version 2.0 af et forbud mod muslimer. Under påskud af at tage hensyn til den nationale sikkerhed er forbuddet fortsat rettet mod indvandrere og flygtninge, sagde han tidligere på måneden ifølge NBC News.
/ritzau/
Selvmordsbomber dræber 17 ved angreb i Bagdad
En selvmordsbomber har dræbt 17 personer i den sydlige del af Iraks hovedstad, Bagdad. Selvmordsbomberen udførte angrebet, da han sprængte en lastbil i luften ved et checkpoint.
Yderlige 60 personer er blevet såret ved angrebet, oplyser lokale politikilder.
Kilderne oplyser videre, at flere køretøjer blev sat i brand.
Der er ikke umiddelbart nogen grupper, der har taget skylden for angrebet.
Angrebet finder sted, samtidig med at Islamisk Stat kæmper med de irakiske styrker om kontrollen over storbyen Mosul.
Mens den militante gruppe Islamisk Stat prøver at bevare kontrollen over det territorium, som de har taget i den nord- og vestlige del af Irak siden 2014, har de samtidig øget antallet af bombeangreb i den øvrige del af Irak.
Angrebet i Bagdad kommer bare ti dage efter et andet blodigt angreb i millionbyen. Her kostede en bilbombe 23 personer livet, mens 45 personer blev såret ved angrebet.
Heller ikke ved dette angreb er der endnu nogen, der har taget skylden.
Det hidtil blodigste angreb i 2017 ramte i februar. Her omkom mere end 50 personer, da en bilbombe gik af. Det skete ligeledes i den sydlige del af Bagdad.
/ritzau/Reuters
Trumps svigersøn og ekskampagnechef skal vidne i Rusland-sag
Senatets efterretningskomité vil afhøre mindst 20 personer i Kongressens undersøgelse af eventuel russisk indblanding i det amerikanske præsidentvalg sidste år.
Det oplyser komitéens formand, republikaneren Richard Burr, på et pressemøde onsdag ifølge CNN.
- Det her er en af de største undersøgelser, the Hill (Kongressen, red.) har set i min tid her, siger Burr, der har siddet i Senatet siden 2005 og i Repræsentanternes Hus siden 1995.
Richard Burr og næstformand i efterretningskomitéen Mark Warner fortæller, at de indtil videre har anmodet 20 personer om at lade sig afhøre af komitéen i Senatet.
Samtidig siger de, at de er glade for, at præsident Donald Trumps svigersøn, Jared Kushner, og tidligere kampagnechef Paul Manafort frivilligt har indvilget i at vidne for komitéen.
Paul Manafort har tidligere været rådgiver for Viktor Janukovitj, den Rusland-venlige tidligere præsident i Ukraine.
Jared Kushner er en af Trumps nære rådgivere og var det også under valgkampen forud for præsidentvalget. Han er gift med Trumps datter Ivanka.
Når Kushner bliver udspurgt af komitéen, vil han være den hidtil nærmeste af præsidentens rådgivere, der udspørges om kontakten til Rusland.
Komitéen ventes ifølge nyhedsbureauet Reuters at spørge Kushner til to møder med Ruslands ambassadør, Sergej Kisljak. Møderne fandt sted i Trump Tower i New York i december.
Blandt dem, som komitéen også skal tale med, er Trumps tidligere nationale sikkerhedsrådgiver Michael Flynn, der blev fyret, fordi han havde givet forkerte oplysninger om sin kontakt til Ruslands ambassadør i USA.
Efterretningskomitéen vil holde sin første offentlige høring torsdag.
/ritzau/
USA anklager statsansat for at give oplysninger til Kina
En ansat i det amerikanske udenrigsministerium, der har adgang til fortroligt materiale, er anklaget for at have modtaget penge og gaver fra den kinesiske efterretningstjeneste uden at have oplyst om det.
Den ansatte, Candace Claiborne, var onsdag for retten i Washington, hvor hun desuden står anklaget for at have givet falsk vidneforklaring til FBI.
I anklageskriftet står der, at Claiborne modtog gaver til en værdi af titusindvis af dollar.
Pengeoverførslerne startede i 2011, hvor modydelsen var informationer om USA's økonomiske politik i relation til Kina og andre oplysninger vedrørende diplomatiske anliggender.
Claiborne og en medsammensvoren, der ikke er nævnt med navn i retsdokumenterne, modtog ifølge anklagerne en række gaver.
Blandt andet fik hun foræret en symaskine, kontanter, betaling for et ophold på en modeskole i Kina og en all-inclusive rejse til Thailand.
- Når en offentligt ansat er mistænkt for at misbruge sit embede eller kriminalitet mod sit land, så skader det den offentlige tiltro, og så går vi langt for at undersøge disse anklager, siger talsmand ved udenrigsministeriet Mark Toner.
Claiborne nægter sig skyldig i anklagerne. Hun skal forblive i husarrest indtil den næste retsmøde i sagen 18. april.
Hverken Claiborne eller hendes advokat har ønsket at udtale sig til medierne i sagen.
Anklagerne mod Claibornes misbrug af sit embede kan ifølge strafferammen give op til 20 års fængsel og yderligere fem års fængsel for at have givet falsk vidneforklaring over for FBI.
/ritzau/Reuters
North Carolina ophæver omstridt toiletlov for transpersoner
Republikanske politikere i den amerikanske delstat North Carolina siger onsdag aften lokal tid, at de er nået frem til en aftale, der ophæver en kontroversiel toiletlov.
Sidste år var der store protester i delstaten, som var den første delstat i USA, der tvang transpersoner til at vælge toilet efter deres biologiske køn.
Der er ikke blevet offentliggjort detaljer omkring aftalen, der skal stemmes om torsdag morgen lokal tid.
Det oplyser senator Phil Berger og formand for delstatens generalforsamling Tim Moore på et pressemøde.
/ritzau/Reuters