Dette billede blev hendes sidste

Den amerikanske fotograf Hilda Clayton omkom under tragiske omstændigheder under en militær træning. Nu har hendes familie offentliggjort det billede, hun tog, da hun døde.

To afghanske soldater var i gang med at træne affyringen af mortergranater, og den kun 22-årige fotograf, Hilda Clayton, sad klar til at forevige øjeblikket, hvor granaten poppede ud af røret - men det gjorde den aldrig. Fold sammen
Læs mere
Foto: HANDOUT

At fange øjeblikket i et splitsekund - omend det splitsekund bliver det sidste - det er krigsfotografens lod, og det blev Hilda Claytons skæbne.

To afghanske soldater var i gang med at træne affyringen af mortergranater, og den kun 22-årige fotograf, Hilda Clayton, sad klar til at forevige øjeblikket, hvor granaten poppede ud af røret - men det gjorde den aldrig.

Granaten eksploderede uden varsel i affyringsrøret, og Clayton, en afghansk fotograf, hun var ved at oplære, og tre soldater mistede livet. 11 blev såret.

Det var den 2. juli 2013, at Hilda Clayton rutinemæssigt var ved at dokumentere træningen af afghanske soldater i Laghman-provinsen i det østlige Afghanistan.

Fire år efter hendes død, har familien godkendt publikationen af billedet, hun tog, da granaten eksploderede, og det er nu blevet offentliggjort i tidsskriftet, Military Review, der udgives af det amerikanske militær.

Ud over at tillade internationale journalister og fotografer at følge krigsførelsen bruger det amerikanske forsvar også egne fotografer til at dokumentere deres militære aktioner, og det var i en sådan stilling, at Hilda Clayton var ansat.

Clayton var, da ulykken skete, i gang med at oplære en afghansk fotograf til jobbet, og den afghanske fotograf fangede også øjeblikket, hvor mortergranaten gik af. Man kan skimte Hilda Claytons kamera nederst til venstre:

Clayton var, da ulykken skete, i gang med at oplære en afghansk fotograf til jobbet, og den afghanske fotograf fangede også øjeblikket, hvor mortergranaten gik af. Man kan skimte Hilda Claytons kamera nederst til venstre. Fold sammen
Læs mere
Foto: AFGHAN NATIONAL ARMY/ HANDOUT.

Tidsskriftet, Military Review, skriver på dets hjemmesiden, at hændelsen skete på et kritisk tidspunkt i krigen i Afghanistan, da afghanske soldater var ved at overtage mere af ansvaret for konflikten med Taleban, og derfor først nu er blevet offentliggjort.

Udover at tillade internationale journalister og fotografer at følge krigsførelsen bruger det amerikanske forsvar også egne fotografer til at dokumentere deres militære aktioner, og det var i en sådan stilling, at Hilda Clayton var ansat. Hun døde den 2. juli 2013. Fold sammen
Læs mere
Foto: HANDOUT.