Efter tre år vender amerikanske tropper tilbage til Helmand

Næsten 1000 soldater, størstedelen amerikanske og britiske, døde i afghanske Helmand fra 2009-2014.

Troppernes tilbagevenden understreger de problemer, som styret i Afghanistan har stået over for i de senere år. Fold sammen
Læs mere
Foto: WAKIL KOHSAR

Det er efterhånden tre år siden, at amerikanske tropper forlod den afghanske Helmand-provins efter flere års blodige kampe.

Men nu er 300 marinesoldater vendt tilbage for at hjælpe afghanske styrker med at holde oprørsgrupperne i området nede, skriver Reuters.

Mange af soldaterne er tidligere Afghanistan-veteraner.

De vender tilbage til provinsen, hvor næsten 1000 koalitionssoldater - heraf størstedelen amerikanske og britiske men også danske - døde i kampen mod den militante gruppe Taliban fra 2009 til 2014.

Troppernes tilbagevenden understreger de problemer, som styret i Afghanistan har stået over for i de senere år.

For situationen er værre nu, end da tropperne forlod Helmand. Det skriver The Guardian.

Områder, hvor det amerikanske militær tidligere havde forposter og kunne besøge basarerne, er i dag utilgængelige - selv for afghanske styrker.

Og af provinsens 14 distrikter er kun to fuldstændigt under regeringens kontrol.

»Det føles som Groundhog Day (en gentagelse, red.),« siger sergent Robin Spotts, der er tilbage i Helmand for tredje gang, til den britiske avis.

Men Robin Spotts' og de andre soldaters mission er denne gang en anden.

For i modsætning til tidligere handler det ikke om at kæmpe men i stedet uddanne og hjælpe de afghanske styrker i provinsen, hvor Taliban står stærkt.

Hele Afghanistan har de seneste år været hårdt plaget af krig og uroligheder, efter at talibanstyret blev væltet af en koalition af vestlige styrker i 2001.

Ud over de 300 marinesoldater befinder der sig fortsat omkring 8400 amerikanske tropper i landet, skriver Reuters.