Dengang Mussolini tabte krigen mod Nordpolen

Historien om den italienske facistleders flirt med polaregnene rummer vanvittige passager. Nu bliver den glemte og godt gemte historie trukket frem i lyset.

Umberto Nobile skulle indfri Mussolinis hede polardrømme, men faldt i unåde hos fascistlederen. Foto: Sueddeutsche Zeitung Photo Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et relativt ukendt kapitel af udforskningen af Nordpolen bliver afdækket i Eva Hollands netop udsendte bog, »Mussolinis Arctic Airship«. Det er historien om fascistlederen Mussolini, der ville være med i kapløbet om at udforske Nordpolen.

Luftskibet, der refereres til i titlen, hed »Italia« og blev i 1928 sendt mod Nordpolen, så Italien kunne hævde sig blandt de nationer, der udforskede ukendte egne. Luftskibets leder var Umberto Nobile, hvis opgave det var at plante det italienske flag på Nordpolen.

»Italia« blev det andet luftskib, der nåede frem til Nordpolen. Det første, »Norge«, der var italiensk bygget men norsk ejet, havde gjort turen to år forinden. Også dette luftskib havde Umberto Nobile som luftkaptajn, mens ekspeditionens leder var den kendte polarforsker Roald Amundsen.

Polarekspeditionen havde Benito Mussolinis store interesse, og han havde personligt overrakt det italienske flag, der skulle plantes på Nordpolen, til Umberto Nobile.

Luftskibskaptajnen havde planlagt at lande sit luftskib på Nordpolen, men vinden var for stærk, så han nøjedes med at nedkaste det italienske flag fra et vindue, hvorefter luftskibet vendte spidsen mod basen på Svalbard. I de næste mange timer fløj luftskibet gennem tåge og snestorm. Det kæmpede sig frem, men skibets motorer havde problemer. Situationen forværredes, da is begyndte at dannes på luftskibets gigantiske ballon. Efter 32 timers flyvning havde besætningen stadig ikke set Spitsbergens bjerge og pludselig begyndte skibet at vende spidsen mod jorden og styrtede.

Luftskibet ramte den frosne havoverflade på en position cirka 30 kilometer nord for Svalbard. Det skete med så stor voldsomhed, at Umberto Nobile blev slået bevidstløs. Da han vågnede, så han halvdelen af sine mænd ligge på isen og luftskibet slået i stumper og stykker.

På god afstand sad Roald Amundsen i Oslo. Han havde trukket sig tilbage som polarforsker og skrevet en bog, hvori han kaldte Umberto Nobile for doven, inkompetent, pompøs og grådig. Alligevel besluttede Roald Amundsen, da han hørte om luftskibets styrt, at redde mandskabet. Mussolini modsatte sig imidlertid redningsforsøget, hvor­efter Roald Amundsen på egen hånd indledte en eftersøgning. I forsøget på at finde Nobile og hans mænd forsvandt Roald Amundsen sporløst med sit fly i Barents­havet. Kun få vragrester blev fundet.

Umberto Nobile og hans folk blev efter en måned på isen undsat af et svensk redningsfly samt en sovjetisk isbryder. Nok var Umberto Nobile og den overlevende del af besætningen reddet, men herefter løb Nobile ind i en svær tid med at forklare Mussolini omstændighederne. Han faldt i unåde og tilbragte en del år i Sovjetunionen og USA. I efterkrigstiden blev Nobile dog rehabiliteret og døde i 1978 som italiensk helt.