Cameron vil smide Rusland permanent ud af G8

Hvis Rusland opruster yderligere i Ukraine, bør det diskuteres, om russerne skal udelukkes permanent fra G8-samarbejdet, lyder det fra den britiske premierminister.

Foto: THOMAS COEX
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

STORBRITANNIEN: Står det til den britiske premierminister, David Cameron, kan en permanent udelukkelse af Rusland fra G8-netværket sagtens komme på tale.

Cameron sender nu en advarsel af sted mod den russiske præsident, Vladimir Putin, efter Ruslands fremfærd på Krimhalvøen, som tirsdag førte til, at russerne blev midlertidigt suspenderet fra G8.

»Jeg synes, vi skal diskutere, om vi skal udvise Rusland permanent fra G8, hvis der tages yderligere handling,« siger Cameron til det britiske parlament ifølge Reuters.

Putin har underskrevet et traktat, der gør Krim til en del af Rusland, og det har ført til international fordømmelse flere steder fra.

De tilbageværende lande i G7, USA, Storbritannien, Tyskland, Frankrig, Canada, Italien og Japan, skal mødes i næste uge i Haag i Holland for at diskutere suspenderingen af Rusland fra samarbejdet og situationen på Krim. De syv lande skal desuden blive enige om, hvorvidt de skal reagere yderligere på Ruslands annektering af Krim.

Torsdag og fredag mødes EU-medlemslandenes regeringschefer i Bruxelles i Belgien, og David Cameron håber, at de kan blive enige om en stærk reaktion på russernes fremfærd. Den britiske premierminister er åben over for flere økonomiske sanktioner.

»Hvis vi vender os bort fra denne krise og ikke handler, vil vi betale en meget høj pris på længere sigt,« fastslår Cameron.

Tirsdag blev en ukrainsk soldat dræbt, da russiske soldater gik til angreb på en ukrainsk militærbase på halvøen, og onsdag stormede tusindvis af demonstranter den ukrainske flådes hovedkvarter og hejste det russiske flag.