Danmark skal lede inspektion i Ukraine

OSCE sender endnu et hold inspektører til Østukraine for at følge situationen. Det sker med danskere i front.

Foto: JAKUB KAMINSKI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmark står i spidsen for en gruppe internationale inspektører fra en række OSCE-lande, der er taget til Østukraine. Inspektørerne skal være med til at give et indblik i, hvad der sker i lande, og hvordan situationen udvikler sig.

Inspektionen bygger videre på OSCEs tilstedeværelse i Ukraine oven på urolighederne særligt på Krimhalvøen, og den skal sikre, at der er både tillid og gennemsigtighed omkring militære aktiviteter, så Europas sikkerhed kan styrkes, hedder det.

Udviklingen i Ukraine er ifølge forsvarsminister Nicolai Wammen (S) »stærkt bekymrende«, og derfor mener han, at neutrale aktører i landet er afgørende.

»Det er vigtigt, at vi fortsat har neutrale internationale observatører på stedet, der nøgternt kan rapportere om situationen, og som kan medvirke til at situationen ikke eskalerer yderligere. Det er derfor også helt naturligt, at Danmark har påtaget sig ledelsen af det multinationale team i regi af OSCE, der i disse dage indleder inspektion i Østukraine,« siger ministeren i en pressemeddelelse.

»Forsvarets våbenkontroleksperter skal have ros for med så kort frist at have sammensat et multinationalt team til at gennemføre en inspektion i Ukraine,« tilføjer han.

Også udenrigsminister Martin Lidegaard (R) er bekymret over situationen i landet, men han understreger, at de internationale observatører kan bidrage til »den gennemsigtighed og tillidsskabelse, der kan medvirke til en stabilisering af situationen«.

»Det er vigtigt, at alle parter bidrager til at deeskalere den spændte situation og søger at finde en fredelig politisk løsning. Og fra dansk side er det helt naturligt, at vi bidrager ved at tage påtage os ledelsen af det multinationale inspektionsteam,« siger Lidegaard ligeledes i en pressemeddelelse.