Bush: Ny Iran-rapport ændrer intet

WASHINGTON: Selv om USAs efterretningsvæsen har afsløret, at Iran ikke er i færd med at bygge atomvåben, fastholder præsident Bush, at iranerne er en trussel, fordi de kan ”genstarte” atomvåbenprogrammet.

Bush advarede tirsdag aften om, at Iran stadig udgør en trussel. Foto: Scanpix/AFP Fold sammen
Læs mere

I to år har den amerikanske ledelse anset Iran for at være en trussel, fordi man mistænkte præstestyret i Teheran for at bygge atomvåben.

Nu har det samlede amerikanske efterretningsvæsen på baggrund af nye oplysninger ændret holdning og afsløret, at iranerne standsede deres atomvåbenprogram allerede i 2003 og formentlig ikke siden har genstartet det.

Alligevel fastholder præsident George W. Bush, at truslen fra Iran er uforandret.

- Intet har ændret sig, siger præsident Bush i sin første reaktion på den nye rapport fra hans 16 efterretningstjenester.

- Iran var farlig, Iran er farlig, og Iran vil forblive med at være farlig, hvis de har den nødvendige viden til at lave atomvåben.

Dermed gentager han sin opsigtsvækkende advarsel fra oktober, da han forudså en ”Tredje Verdenskrig”, hvis Teheran fik ”den nødvendige viden” til at fremstille a-bomber.

Eksperter har siden påpeget, at iranerne allerede har den viden. Derimod halter de efter på det teknologiske område og har endnu ikke udviklet tilstrækkeligt med beriget uran. Ifølge den nye rapport vil de formentlig tidligst kunne have et a-våben færdigt efter 2013. Vel at mærke, hvis de beslutter sig for at genstarte programmet.

- Jeg læser rapporten som et advarselssignal om, at de har haft et sådant program, og at de standsede programmet. Grunden til, at det er et advarselssignal, er, at de kan genstarte det. Hvad skulle forhindre dem i at begynde et hemmeligt atomvåbenprogram, lyder det fra Bush.

Han opfordrer verdenssamfundet til at fastholde presset på det iranske regime for at få det til at indstille uranberigelsen. USA har i de seneste dage haft møder med de øvrige lande i FNs Sikkerhedsråd og Tyskland for at få støtte til en tredje runde af sanktioner.

Inden gårsdagens offentliggørelse af den sensationelle efterretningsrapport forlød det, at Kina trods tidligere modstand ville tilslutte sig de amerikanske ønsker.

Men fokus er først og fremmest rettet mod Rusland, der er yderst skeptisk og ser den nye rapport som en bekræftelse af deres tidligere udsagn om, at Iran ikke er ved at bygge atomvåben, men udelukkende gør klar til civil atomenergi.