Britisk partileder: Jeg beundrer Putin

Først havde EU ifølge Nigel Farage »blod på hænderne« i Ukraine, og nu siger Storbritanniens fremadstormende EU-modstander, at han beundrer Vladimir Putin. Overspiller Farage sine kort?

Lederen af partiet UKIP, Nigel Farage, og Liberaldemokraternes leder, Nick Clegg, stødte sammen i en TV-debat om EU. Fold sammen
Læs mere
Foto: POOL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

LONDON: Til europaparlamentsvalget i maj står hans EU- og indvandrerfjendske parti til en mulig jordskredssejr i Storbritannien, men det er nu et åbent spørgsmål, om den speedsnakkende leder af UKIP, Nigel Farage, har begået et stort selvmål med politisk ukorrekte udtalelser.

Den populistiske Nigel Farage, som alle traditionelle britiske partier frygter, hylder således nu den russiske præsident, Vladimir Putins, måde at håndtere Syrienkrisen på samtidig med, at han beskriver den tyske kansler, Angela Merkel, som »ufattelig kold«.

Farages kommentarer falder i magasinet GQ og kommer få dage efter, at det EU-skeptiske medlem af Europa-Parlamentet under en TV-debat i sidste uge med Liberaldemokraternes leder, vicepremierminister Nick Clegg, sagde, at EU har »blod på hænderne« efter at have opmuntret til oprør i Ukraine, Syrien og Libyen. Han understregede dog, at han ikke godkender Putins annektering af Krim-halvøen, men sagde, at EU-lederne havde været »svage og forfængelige«.

»Hvis du prikker til den russiske bjørn med en pind, vil den reagere,« tilføjede han.

I magasinet GQ bliver Nigel Farage interviewet af Labours tidligere pressechef Alistair Campbell, og på spørgsmålet om, hvilken nuværende verdensleder han beundrer mest, er Farage ikke i tvivl:

»Som operatør, men ikke som menneske, vil jeg sige Putin,« svarer han.

»Måden hvorpå han spillede hele sagen om Syrien. Genialt. Ikke fordi jeg støtter ham politisk. Hvor mange journalister er der i fængsel lige nu?«

Putin er blevet anklaget af Vesten for at strække Syrien-konflikten ved at lavere våben til den syriske præsident, Bashar al-Assad, og for at blokere for FN-sanktioner mod Syrien. Samtidig blev Putin sidste år dog set som manden, der overtrumfede USA, da han pressede Syrien til at opgive sine kemiske våben.

»Merkel er ufattelig kold«

Angela Merkel er Nigel Farage til gengæld ikke meget for.

»Hun er ufattelig kold. Jeg siger altid – og jeg ved godt, det er lidt uforskammet – men uanset hvad du tænker om Merkels offentlige image, så er hun privat endnu mere forfærdelig. Jeg varmer mig ved mere udadvendte mennesker.«

Udspurgt af Campbell om, hvem han foretrækker af lederne af Storbritanniens tre største partier, siger Nigel Farage, at han er ligeglad med, om den konservative premierminister, David Cameron, eller Labours udfordrer, Ed Miliband, vinder det britiske parlamentsvalg næste år.

»Jeg er revnende ligeglad,« siger Nigel Farage.

Ifølge Farage er Miliband »kommet med nogle ret skrupskøre ideer«, mens der »absolut ingen tvivl er om«, at Cameron besluttede sig for at tilbyde en ja-nej folkeafstemning om fortsat EU-medlemskab på grund af pres på hans konservative parti fra UKIP.

»Det var det sidste, han ønskede,« siger Nigel Farage om Camerons løfte om EU-folkeafstemningen i senest 2017, hvis han vinder parlamentsvalget næste år.

Nigel Farage forsøger at sælge sig selv som den sande forsvarer af den britiske nationalstat, og han har opbygget et folkeligt image, hvor han næsten konstant lader sig fotografere med en pint fadøl på en traditionel britisk pub. Men i januar blev han fanget på TV, mens han indrømmede, at han ikke kendte til mange af de løfter, som UKIP gav i sit manifest op til det britiske parlamentsvalg i 2010. Selv om han siden har haft god tid til at forberede sig på sit partis nuværende politik, har han fortsat problemer med at forklare dele af den.

Da han af Campbell præsenteres for, at UKIP på sin hjemmeside skriver, at »voldelig kriminalitet er brudt ud på vores gader«, indrømmer han: »Åh, det bliver jeg nødt til at se nærmere på.«

Et »perverst« syn på EU

Farage undskylder sig med, at han ikke har studeret partiets politik på UKIPs hjemmeside »i umindelige tider«.

Nick Clegg angreb allerede efter de to partilederes første TV-debat på LBC om Europa i sidste uge Nigel Farage for at have et »perverst« syn på EU på grund af hans synspunkt om, at EU snarere end Putin kan klandres for det nylige blodbad i Ukraines hovedstad.

»Det viser, hvor ekstreme mennesker kan blive – som Nigel Farage – når deres afsky for EU bliver så altopslugende, at de ender med at bakke op om Vladimir Putin for at gøre deres pointe klar,« siger Nick Clegg. »At antyde at det på en eller anden måde er EUs skyld, at det ukrainske folk rejste sig, sådan som mange gjorde på gaderne i Kiev imod deres regering for at kræve mere demokrati og større frihed, er en pervers måde at anskue tingene på.«

Efter den første TV-debat måtte Clegg dog erkende, at han ikke havde vundet debatten, eftersom en YouGov-måling viste, at TV-seerne mente, at Farage havde sejret med 57 procent mod 36 procent til Clegg. Undersøgelsen blev offentliggjort efter, at de to partiledere – for og imod EU – stødte sammen i en time over EU-indvandring og europæisk strafferet, politik og frihandel.

Siden er Farage nu altså kommet med flere beundrende udtalelser om Putins ageren og ditto nedladende om EU og Merkel, og Clegg har gjort klart, at han i deres anden TV-debat onsdag aften på BBC2 vil fremhæve Farages bemærkninger om ikke mindst Ukraine.