Brexiteers er ved at være utålmodige

Caroline Stephens har været et fremtrædende medlem af den britiske »leave«-kampagne. Hun har netop holdt foredrag for Berlingskes læsere om fremtiden for Storbritannien uden for EU – og hendes mindelige håb er, at Danmark vil følge trop og forlade EU.

Caroline Stephens er parlament kandidat for partiet UKIP (UK Independence Party) for byen Stroud i England. Her er hun portrætteret i byen Stroud. Fold sammen
Læs mere

Caroline Stephens, premierminister Theresa May har slået fast, at »Brexit betyder Brexit«, men nu er der gået to måneder, og hun lader ikke til at have travlt med at implementere artikel 50. Der er mange, der er begyndt at spørge, om Storbritannien har fået kolde fødder?

»Det er et rigtig godt spørgsmål. De såkaldte brexiteers, de godt 17 millioner, der stemte for at forlade EU, er i hvert fald ved at blive utålmodige. Og i mandags var der en protest ved parlamentet, hvor man spurgte: »Hvornår vil De iværksætte artikel 50, fru May?«

Så du mener, at Brexit rent faktisk ender med et Brexit?

Det gør det helt afgjort. Jeg står i spidsen for en Facebook-kampagne, der skal sikre, at Brexit betyder Brexit. Jeg har fået et enormt netværk af aktivister, der er klar til at gå på gaden for at uddele pjecer. Så vi er en hær, man må tage alvorligt. Regeringen vil ikke kunne undslå sig sit ansvar.

Der er mange, der mener, at EU er tvunget til at give Storbritannien en dårlig aftale for at afskrække andre skeptiske medlemslande fra at forlade Unionen. Tror du, at dette vil påvirke den endelige aftale mellem Storbritannien og EU?

Det er en logisk tanke. For der er fire lande, der bruttomæssigt bidrager økonomisk til EU. Vi er en af de fire seriøse spillere, der bidrager med langt flere penge i EU, end vi får tilbage, og set fra EUs perspektiv er det forståeligt, at de vil savne vores bidrag, så de ønsker ikke, at andre bidragende lande melder sig ud. Ser man på betalingsbalancen, så eksporterer tyske bilfabrikanter langt flere biler til os end omvendt, og i det hele taget eksporterer EU langt mere til os, end vi eksporterer til dem. Spørgsmålet er så, om de på den baggrund vil gøre os sure. Det tror jeg ikke.

Som du ved, er mange danskere skeptiske over for EU. Hvordan tror du, at Brexit vil påvirke danskernes holdning til Danmarks fremtid indenfor eller udenfor EU?

Når det går op for danskerne, at Storbritannien har fået succes, så følger de trop.