Boris Johnsons kanoner hånes og sælges til spotpris

Tre brugte vandkanoner blev købt i Tyskland af Londons tidligere borgmester, men de blev aldrig sat ind i byens gader. Premierministeren hånede købet, og den nuværende borgmester gnider salt i såret.

Foto: BEN STANSALL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis læsere skulle være på udkig efter en sidste øjebliks julegave af den mere opsigtsvækkende slags, kan det være en mulighed at henvende sig til London bystyre.

Godt nok har borgmester Sadiq Khan meddelt, at han vil sælge tre vandkanoner til højestbydende blandt »respektable«, europæiske, offentlige instanser. Men London risikerer i værste fald at måtte tage til takke med skrotprisen for de tre køretøjer, der blev indkøbt til en fornuftig, samlet pris på lige knap 900.000 kroner, men som med vedligeholdelse, opbevaring og opgraderinger indtil videre har kostet Londons skatteydere op imod tre millioner kroner. Så Khan er på jagt efter et godt bud.

»Det virker helt vanvittigt, at et så stort beløb af skatteydernes penge er blevet spildt på at betale for disse overflødige maskiner,« sagde Sadiq Khan forleden ifølge BBC, og han lovede, at pengene fra salget vil blive brugt til kriminalitetsbekæmpelse.

Vandkanonerne, som ifølge The Guardian er af typen »Wasserwerfer 9000«, blev købt brugt i Tyskland af Londons tidligere borgmester Boris Johnson, men han fik straks forbud mod at sætte dem ind i hovedstadens gader af sin konservative partifælle og daværende indenrigsminister Theresa May, og historien om de ubrugte vandkanoner har siden forfulgt ham. De var tiltænkt voldelige demonstrationer og skulle forhindre situationer som de voldsomme gadeoptøjer i London og andre britiske byer i 2011, men vurderingen var, at det ville være en unødvendig grad af magtanvendelse at bruge dem, og at de kraftige vandstråler ville kunne give alvorlige skader.

I sommerens konservative formandsopgør hånede Theresa May, som i dag er premier­minister, ved et pressemøde Boris Johnson for, at han i modsætning til hende, der har mange års ministererfaring, ikke havde de erfaringer med europæiske møder, som der efter Brexit vil blive hårdt brug for.

»Jeg tror, at Boris har forhandlet i Europa. Jeg mindes sidste gang, da han indgik en aftale med tyskerne, hvor han kom tilbage med tre næsten nye vandkanoner,« sagde hun med et smørret grin.

Det hele blev sendt på direkte TV, og hun gav god plads til grin og endda klapsalver fra de fremmødte støtter. Nu gnider Sadiq Khan gladelig salt i såret. Han har meddelt, at det vil koste yderligere omkring 1,5 millioner kroner at beholde og vedligeholde køretøjerne, som der fortsat er forbud mod at bruge.

May udnævnte kort efter sin tiltræden Johnson til udenrigsminister, hvor han forventes at være en god Brexit-handelsmand rundt om i verden. Måske har han lært, at prisen ikke altid er, hvad den ser ud til, og at man skal vare sig, når nogen vil sælge brugte køretøjer.

Uffe Taudal er Berlingskes korrespondent i Storbritannien