Eurolande: Brexit-forløb varer meget længere end to år

Eurogruppens formand kalder forhandlingerne om Storbritanniens udtræden af EU for meget, meget komplicerede.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forhandlinger om Storbritanniens udtræden af EU er meget komplekse og vil vare meget længere end de to planlagte år.

Det siger formanden for eurogruppens finansministre, den hollandske finansminister, Jeroen Dijsselbloem.

Eurogruppen er et uformelt organ, hvor ministrene fra eurolandene drøfter spørgsmål om landenes fælles forpligtelser i forbindelse med euroen.

Storbritannien har sagt, at det vil udløse artikel 50 i Lissabontrakaten i slutningen af marts næste år, hvorved der indledes en nedtælling på 24 måneder til landets udtræden af EU.

- Forhandlingerne er meget, meget komplicerede. De vil vare længere end to år, siger den hollandske finansminister, som onsdag var i London.

Han tilføjer, at der både på den britiske side og på EU-landenes side er "nogen mistænksomhed" over for modparten.

Dijsselbloem siger, at det er "intellektuelt umuligt" at tale om, at Storbritannien skulle kunne få uhindret adgang til EU's indre marked, mens landet samtidig skærer ned for EU-indvandring.

Udtalelsen fra Dijsselbloem var en reaktion på, at den britiske udenrigsminister, Boris Johnson, skulle have sagt til den tjekkiske avis Hospodarske noviny, at briterne "formentlig" må forlade den europæiske toldunion, men at det stadig kan have fri handel med EU-landene.

- Han siger noget, som er intellektuelt umuligt og politisk uopnåeligt, siger den hollandske finansminister til BBC's nyhedsprogram Newsnight.

- Jeg mener ikke, at han giver den britiske befolkning et fair indtryk af, hvad der er muligt at opnå i disse forhandlinger, siger eurogruppens chef i en direkte kritik af den britiske udenrigsminister.

- Der er ingen win-win situation. Det vil blive en lose-lose situation, og i bedste fald kan vi nå frem til en forståelse, som er den mindst ødelæggende for begge partier, hvorved skaderne begrænses, siger han.

- Der er tale om et tilbageskridt, og det er det, som Boris Johnson bør begynde at tale om, siger han.

/ritzau/Reuters