Bernie Sanders overhaler konkurrenterne i ny meningsmåling: Nu langer han ud efter allieret

Elizabeth Warren er skuffet over Bernie Sanders. Han har sendt sine frivillige ud for at svine hende til, mener hun.

 

Bernie Sanders og Elizabeth Warren har holdt sammen i den amerikanske valgkamp. Indtil nu.

Med kun lidt mere end 20 dage tilbage, inden Demokraternes første primærvalg løber af stablen, er de to nu begyndt at lange ud efter hinanden. Og det kan måske hænge sammen med en ny meningsmåling. Den placerer nemlig Bernie Sanders forrest i kapløbet om at vinde den første stat, Iowa.

Det skriver netmediet Axios.

Primærvalgene vil strække sig over mange uger, men i øjeblikket er fokus rettet mod delstaten Iowa, som først skal stemme om, hvem de helst ser som den republikanske Donald Trumps udfordrer ved præsidentvalget senere i år. Og i en ny meningsmåling fra Selzer & Co, som bliver bragt af CNN, står Bernie Sanders til at løbe med 20 procent af stemmerne.

Efter ham kommer Elizabeth Warren med 17 procent af stemmerne. Pete Buttigieg – som en tilsvarende meningsmåling i november placerede i front med 25 procent af stemmerne – står nu til at få 16 procent, mens den tidligere vicepræsident Joe Biden står til 15 procent af stemmerne i Iowa.

Joe Biden er stadig den mest populære præsidentkandidat på landsplan. Kigger man på det vægtede gennemsnit af meningsmålinger fra hele USA, står han til at få 38 procent af stemmerne ved primærvalgene ifølge det amerikanske analyseinstitut FiveThirtyEight.

Men valget i Iowa har typisk indflydelse på, hvordan resten af landet ser på kandidaterne – og tilslutningen til Joe Biden kan derfor stadig nå at ændre sig.

Skifter taktik

Mens Bernie Sanders forventede stemmetal er steget i flere af de seneste meningsmålinger for valget i Iowa, er han også begyndt at skifte taktik i valgkampen.

Han har hidtil afholdt sig fra at angribe sine konkurrenter, men i den seneste tid har han lagt sig ud med Joe Biden. Han har blandt andet kritiseret den tidligere vicepræsident for hans rolle i Irak-krigen.

Politico har fået fingre i et talepapir, som angiveligt benyttes af Bernie Sanders’ frivillige kampagnemedarbejdere. Med talepapiret lader det til, at de bliver instrueret i at kritisere Elizabeth Warren, når de taler med mulige vælgere.

De angriber blandt andet Warren for ikke at nå bredt nok ud. Dem, der stemmer på hende, er »højtuddannede mennesker«, som »vil stemme demokratisk uanset hvad«.

Hun tiltrækker altså ingen nye vælgere, lyder det ifølge talepapiret, som Politico har set. Dermed bliver det svært for hende at sikre de svingvælgere, Demokraterne har brug for, hvis de skal besejre præsident Trump, argumenterer Sanders' kampagne.

Siden talepapiret blev lækket, har Elizabeth Warren udtalt til pressen, at hun er »skuffet over at høre, at Bernie Sanders sender sine frivillige ud for at svine mig til«.

»Jeg håber, at Bernie genovervejer dette og vender sin kampagne i en anden retning,« siger hun ifølge Politico.

Bernie Sanders’ kampagnefolk har afvist at kommentere Politicos historie om talepapiret. Men Bernie Sanders har udtalt, at han ikke kan stå til ansvar for, hvad hans frivillige siger til vælgerne.

»Jeg har aldrig sagt et negativt ord om Elizabeth Warren, som er en af mine venner. Vi står forskelligt på nogle punkter, men det er jo derfor, vi er i valgkamp. Ingen kommer til at angribe Elizabeth Warren,« siger han til NBC News.