En debat udstiller kløften hos Demokraterne: »Det er en vanskelig balancegang«

Elizabeth Warrens tvist med Bernie Sanders under Demokraternes TV-debat i Iowa i forrige uge viser med al tydelighed, at valgkampen i Det Demokratiske Parti for alvor er gået i gang, mener værterne på »Kampagnesporet«. Det er en valgkamp, der kan ende med at blive lang og blodig – og som Bernie Sanders kan ende med at tabe.

 

Det skabte i den grad røre, da Elizabeth Warren under Demokraternes TV-debat i Iowa i forrige uge tørnede sammen med Bernie Sanders. Bernie Sanders blev af Elizabeth Warren anklaget for, at han under et møde med Elizabeth Warren i hendes lejlighed i Washington i december 2018 angiveligt skulle have sagt, at en kvinde ikke kan vinde det amerikanske præsidentvalg.

Efterfølgende har de to kandidater forsøgt at komme videre, selv om forholdet mellem dem er blevet markant køligere, som Politico beskriver. Og ifølge Mads Fuglede og David Trads, værterne på podcasten »Kampagnesporet«, viser debatten med al tydelighed den opståede kløft blandt Demokraternes kandidater – og at valgkampen for alvor er sparket i gang.

»Med det her prøver Elizabeth Warren at skubbe til sin gamle mentor, Bernie Sanders, som i den grad er stået op fra graven politisk set,« siger Mads Fuglede og påpeger, at Bernie Sanders nu fører i målingerne i Iowa.

Derfor skruer Elizabeth op for kampagnemaskinen i håb om at vinde vælgernes gunst.

»Bernie Sanders er tilbage på scenen. Og hvis han bliver ved med at vinde, er der ikke plads til Elizabeth Warren,« siger Mads Fuglede i podcasten.

Et symptom på klassisk valgkamp

Selv om både Elizabeth Warren og Bernie Sanders har afvist at kommentere yderligere på de hårde ord, der fløj i TV-debatten, står det ifølge både Mads Fuglede og David Trads klart, at kløften mellem Demokraterne nu for alvor er kommet for en dag.

»På mange måder er vi ude i en klassisk valgkamp, hvor den ene kandidat siger: »Jeg siger noget grimt, fordi den anden startede med at sige noget grimt«. Samtidig er de dog stadig nødt til at sige til vælgerne: »I øvrigt elsker vi hinanden«. Så det er en meget vanskelig balancegang,« siger David Trads.

Bernie Sanders kan ifølge de to værter dog få svært ved at holde skansen imod Elizabeth Warren, da hendes kampagne i høj grad spiller på køn og ligestilling – noget, som den hvide, ældre mand Bernie Sanders ikke ligefrem kan spille med på.

»På den yderste venstrefløj i Demokraterne er det ikke nok at have de rigtige holdninger på papiret. Man skal også bredt kunne repræsentere vælgerne i spørgsmål om race, køn og seksualitet. Og her kommer Bernie Sanders til kort,« siger Mads Fuglede.

Lyt med til David Trads og Mads Fuglede i »Kampagnesporet« her: