Ambassadør: Irans bygninger kan ikke modstå rystelser

Lamperne gyngede hos den danske ambassadør i Iran søndag aften, hvor et jordskælv ramte landet.

Jordskælvet efterlod flere bygninger fuldstændig ødelagt. Billedet stammer fra Kermanshah, Iran. Fold sammen
Læs mere
Foto: TASNIM NEWS AGENCY

Irans hovedstad, Teheran, ligger flere hundrede kilometer fra grænsen til Irak, hvor man søndag aften blev hårdt ramt af et kraftigt jordskælv.

Alligevel var den danske ambassadør i Teheran, ikke i tvivl om at et kraftigt jordskælv havde ramt landet.

»Hjemme hos os selv privat der begyndte lamperne at gynge. Men det er selvfølgelig intet i forhold til, hvad der har ramt de nordvestlige provinser op mod Irak, hvor mere end 300 desværre er blevet dræbt, og flere tusinde er sårede,« siger Danmarks ambassadør i Iran, Danny Annan.

Ifølge Den Amerikanske Geologiske Undersøgelse (USGS), der er den amerikanske jordskælvsmyndighed, havde jordskælvet en beregnet størrelse på 7,3.

Det gjorde særlig stor skade på landsbyer på begge sider af den bjergrige irakisk-iranske grænse, hvor adskillige hundrede mennesker er døde.

»Det er nok desværre fordi, at bygningerne ikke lever op til de krav, som man bør stille i et område som Iran, hvor der er jævnlige jordskælv.«

»Der er flere hundrede mindre jordskælv om året, men fra tid til anden er der også nogle ret voldsomme jordskælv,« siger Danny Annan.

Ifølge ambassadøren er den manglende jordskælvssikring dog noget, der er på den politiske dagsorden i landet.

Også i hovedstaden, hvor mange frygter, at det en dag kan gå helt galt.

»Det er noget, man taler meget om, og det er faktisk også noget, som man taler meget om i Teheran. Der er en frygt for det helt store jordskælv,« siger Annan.

Han har gennemgået de iranske medier for at se, hvad regeringen nu gør for at hjælpe de mange sårede og døde.

»Jeg kan læse mig til, at man fra den politiske ledelses side i Iran giver det allerhøjeste prioritet at få bragt hjælp ud til de iranerne, der er blevet påvirket af jordskælvet,« siger han.

/ritzau/