Al-Khawaja slutter 30 dage lang sultestrejke i Bahrain

Den dansk-bahrainske menneskerettighedsforkæmper Abdulhadi al-Khawaja, der afsoner en fængselsdom i Bahrain, stopper tirsdag sin seneste sultestrejke, som har varet en måned.

Al-Khawaja stopper sultestrejke i bahrainsk fængsel. Fold sammen
Læs mere
Foto: FRIT / RB
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BAHRAIN: I 30 dage har han nægtet at indtage føde i fængslet i Bahrain, hvor han afsoner en fængselsdom for sin kritik af styret, men tirsdag vil den danske statsborger, Abdulhadi al-Khawaja, igen begynde at spise. Det skriver The Gulf Center for Human Rights (GCHR), som al-Khawaja selv har været med til at grundlægge.

Da al-Khawaja i august indledte sin sultestrejke, var det anden gang, han nægtede at indtage føde i fængslet. I 2012 sultestrejkede han i 110 dage i protest over sin lange fængselsdom for rollen i demonstrationerne for frihed til Bahrains befolkning under Det Arabiske Forår. I fængslet er han blevet udsat for systematisk tortur, ligesom han er blevet tvangsfodret med sonde.

Lokale kilder bekræfter over for GCHR, at al-Khawaja stopper sin sultestrejke af hensyn til nogle medfanger, der i solidaritet med ham har indledt en sultestrejke. To af dem faldt om mandag. Men al-Khawaja vil ikke udelukke, at han påbegynder en ny sultestrejke på et senere tidspunkt.

»Dette vil ikke være den sidste sultestrejke, så længe denne vilkårlige tilbageholdelse fortsætter,« har al-Khawaja sagt ifølge GCHR.

The Gulf Center for Human Rights opfordrede sammen med Bahrain Center of Human Rights Abdulhadi al-Khawaja til at standse sin sultestrejke allerede for en uge siden.

»Vi kender din vilje til at ofre dit liv for det bahrainske folks frihed, men du har nu sultestrejket i 24 dage, og dit liv er i fare,« lød det blandt andet i brevet.

Al-Khawaja kvitterede med at skrive:

»Som hele verden kan se, er vi i en situation, hvor vores eneste mulighed for at kræve rettigheder og frihed er ved at risikere vores liv.«

Abdulhadi Al-Khawaja har boet 12 år i Danmark, og hans to døtre, Maryam og Zainab al-Khawaja, er også begge menneskerettighedsaktivister, der flere gange har været tilbageholdt af styret i Bahrain.