Lidegaard hemmelighedsfuld om al-Khawaja-plan

Udenrigsministeren hævder at gøre alt, hvad han kan, for at få frigivet dansk-bahraineren Abdulhadi al-Khawaja fra fængslet i Bahrain. Men han vil ikke afsløre planens detaljer.

En ung kvinde går forbi en mur i Manama med grafitti af Al-Khawaja er (til højre) og den livstidsfængelde oppositionsleder Hassan Mushima (tv). Fold sammen
Læs mere
Foto: MAZEN MAHDI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der arbejdes på højtryk i det danske udenrigsministerium for at få frigivet den dansk-bahrainske aktivist Abdulhadi al-Khawaja, der på tredje år sidder fængslet i Bahrain, hvor han nu har indledt en ny sultestrejke.

Onsdag har udenrigsminister Martin Lidegaard (R) holdt et hastemøde med seks menneskerettighedsorganisationer, der er kommet med deres vurdering af sagen og anbefalinger til, hvad der kan gøres. Lidegaard kalder det for et godt møde, men kan ikke uddybe, hvad planen nu går ud på.

»Jeg håber, man har forståelse for, at jeg ikke kan gå i detaljer med de dialoger, vi har i øjeblikket, fordi jeg er bange for, at det vil virke stik imod hensigten. Jeg bliver derfor nødt til bare at sige på et overordnet plan, at jeg gør alt, hvad der står i min magt, og jeg håber inderligt, at det vil være nok,« siger ministeren.

Amnesty International var blandt de seks organisationer, der havde hasteindkaldt Martin Lidegaard til et møde, og herfra var opfordringen til ministeren klar: Få EU og USA til at lægge pres på styret i Bahrain. Dén plan er Lidegaard enig i.

»Jeg har allerede været i kontakt med flere af mine EU-kolleger, og jeg regner også med at kunne komme til at tale med flere, når jeg i de kommende dage deltager i NATO-topmødet i Wales. Men netop af hensyn til muligheden for at løse det her problem, gør jeg det forholdsvis diskret, og derfor kan jeg heller ikke sige så meget mere om, hvad jeg gør,« siger han.

En anden opfordring fra Amnesty går på, at der skal sendes en dansk læge til Bahrain for at tilse Abdulhadi al-Khawaja, som sidst i august indledte en ny sultestrejke. Det har hurtigt forværret hans tilstand, fordi han i forvejen er svækket efter sine 110 dage lange sultestrejke i 2012 og tortur i 2011. Lidegaard bekræfter, at en dansk læge »indgår i planerne«.

»Vi gør i det hele taget alt, hvad vi kan, for at sikre, at hans tilstand ikke forværres,« siger ministeren.

Mandag sendte Udenrigsministeriets Borgerservice en medarbejder til Bahrain for at yde såkaldt konsulær bistand til Abdulhadi al-Khawaja og hans datter Maryam al-Khawaja, som søndag blev anholdt, da hun landede i det lille kongedømme for at besøge sin far. Martin Lidegaard kan dog ikke fortælle, hvad ministeriets medarbejder har foretaget sig, eller hvad der er blevet meldt hjem til Danmark.