Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Nøl i moskéen

Klaus Kjøller Fold sammen
Læs mere

Berlingskes beretning tirsdag om »Ahmed«, som blev reddet fra muslimske fundamentalister af en »mentor«, viser, hvad der egentlig skal til for at stoppe rekrutteringen.

En mentor i telefonen er udmærket, men kan kun være en nødløsning, inden flyet afgår til Pakistan. Det mest effektive er at stoppe hjernevasken ved kilden: I moskéen, hvor den rekrutterende gruppe af agenter, som i artiklen uskyldigt benævnes »drenge«, har antennerne ude efter frustrerede unge søgende sjæle. Og som straks – med samme teknik, som benyttes af enhver anden sekt – målrettet bearbejder Ahmed ved daglig kærlig omgang og således giver ham selvrespekt, anerkendelse og et livsprojekt i hjernevaskerummet, en lejlighed, som ingen ved, hvem ejer.

Det eneste effektive modtræk mod et sådant forløb er, at moskéen etablerer vennegrupper af frivillige, velintegrerede muslimer, som – med større nidkærhed end de fundamentalistiske agenter – opsøger og indlemmer ulykkelige, søgende sjæle og med daglig omgang giver dem selvrespekt, anerkendelse og et livsprojekt.

Hvad dælen nøler moskéformænd og imaner efter?