Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Tilbage til jobsamtale på fregatten

Lars Møller. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tyvstart

Lars Møller

Statsminister Mette Frederiksen (S) lancerede i sin nytårstale flere nye visioner. En af dem var at åbne for import af udenlandsk arbejdskraft. Groft sagt må konstatere, at regeringen allerede er tyvstartet. Den har allerede importeret en person fra et hospital i Ghana. Han mangler godt nok et ben, men må have enestående kompetencer siden han er blevet headhuntet til et endnu ukendt job eller uddannelsesforløb i Danmark. Det forlyder, at hans tre kolleger uden tilsvarende kompetencer blev søsat fra en dansk fregat med en startpakke bestående af gummibåd, navigationsudstyr og benzin.

Det formodes, at deres nigerianske organisation vil forsyne dem med våben og stiger. Hertil et uddannelsesforløb, der forøger deres kompetencer, således at de snarest kan vende tilbage til jobbet med en chance for en ny efterfølgende jobsamtale ombord på den danske fregat.

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

I'm Finnish

Peter Nedergaard

Da undertegnede Groft sagt-skribent var ung, var det en meget brugt vittighed, at når man var færdig med et måltid på en restaurant i udlandet, og tjeneren spurgte, »Are you finish?«, skulle man svare: »No, I’m Danish«. Vittigheden gik både på at misforstå bevidst, og at ingen da ville drømme om at være finske. Det var jo dem med spillefilm, hvor samtaler bestod af enkeltord ind imellem heftigt indtag af vodka.

Alt det er passé nu. Finnerne er blevet modelfolket. De er ifølge den internationale statistik verdens allerlykkeligste folkefærd. De har verdens bedste folkeskole med universitetsuddannede lærere. De griber energipolitikken rationelt, realistisk og klimavenligt an ved at satse stort på atomkraft. Yes, I’m Finnish.