Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Eva Selsing: Inger Støjbergs stramninger er lige til skammekrogen

Agnete Selsing
Eva Selsing. Tegning: claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Ingers timeout

Eva Selsing

Hurra! Det danske samfund har, allernådigst, fået lov af den juridiske overmagt til at sende Loyal to Familia-forbryderen Shuaib Khan ud af Danmark. Så generøse, de paragraferende hermelinskåber dog er. Inger Støjberg jubler på Facebook, og hylder sig selv for at »have strammet udvisningsreglerne af to omgange.«

Idel lykke i det ministerielle hjerte! Desværre for Inger – og os andre – er der selvfølgelig ikke tale om en reel udvisning. I virkeligheden får den voldsomt skadevoldende Khan bare en slags timeout, en tur i skammekrogen, i seks år, hvorefter han er fri til at vende tilbage. Så er det lige meget, hvor mange teoretiske »stramninger«, Inger opremser. Tilbage står, at vi ikke er herrer i eget hus. Herrerne er jurastanden og dens levebrødstilvejebringere, de kriminelle.

Skal vi ikke fejre det med en kage?

Niels Jespersen. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Godt nyt til cheferne i Finanstilsynet

Niels Jespersen

Bagmandspolitiet (SØIK) har sigtet Danske Bank for overtrædelse af hvidvaskloven. Det er alene banken som selskab – og altså ikke enkeltpersoner - der er blevet sigtet. Alligevel kan det ikke udelukkes at få menneskelige konsekvenser. Danske Banks Thomas Borgen har måttet gå af med en fratrædelsesbonus på op til 22 mio. kr. og senest er ATPs Christian Hyldahl trådt Via Dolorosa med små syv mio. kr. for et job, han selv sagde op.

Hvad skal det ikke ende med? Risikerer vi at stå i en situation, hvor der simpelthen ikke er nogen, som vil påtage sig det utaknemmelige hverv som bankdirektør?

Groft Sagt er fortrøstningsfuld. Vi har heldigvis en af de bedste skoler for bankpampere i Finanstilsynet. De ved, den institution, der var sat i verden for at forhindre, at skandalerne overhovedet kunne ske, men som snorksov, mens forhenværende direktør Ulrik Nødgaard skrev jobansøgninger til et lobbyistjob i Finansrådet.

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Cirkulær økonomi

Peter Nedergaard

Kammeradvokaten er statens advokat, som danske skatteydere betaler millionvis af kroner til i honorar, når man har behov for juridisk assistance. Det gælder også Skatteministeriet, som oven i købet er Kammeradvokatens største kunde. Nu ønsker Kammeradvokaten imidlertid også at give juridisk hjælp til den aggressive kapitalfond, Altor, i en sag mod netop Skatteministeriet.

Sidstnævnte mener, at Altor har unddraget statskassen for et trecifret millionbeløb. Groft sagt vil imidlertid gerne forsvare Kammeradvokaten. Hvad bedriver Kammeradvokaten andet end cirkulær økonomi? Man genbruger og revitaliserer viden, erhvervet som advokat for Skatteministeriet i en anden, ny og kreativ sammenhæng. I stedet for, at den pågældendes viden gik tabt, kan man nu tjene penge flere gange på baggrund heraf. Det er rent win-win. For Kammeradvokaten.