Københavns Kommune varsler omfattende vejarbejde i Kødbyen hen over sommeren: »Det er noget nær den værst tænkelige timing«

Københavns Kommune har varslet et omfattende tunnelarbejde i Kødbyen fra april måned og året ud. Det vil medføre støj i dagtimerne. Foran restauranter på Flæsketorvet vil der i en periode desuden være grave- og asfaltarbejde, som betyder, at udeserveringen flyttes. Det er lidt af en mavepuster, mener restauratør.

Det er den værst tænkelige timing, at der fra maj skal graves op uden for Mikkeller Warpigs i Kødbyen, fortæller Jacob Gram Alsing, Chief Operations Officer hos Mikkeller. Det sker i forbindelse med et større tunnelarbejde i dele af Kødbyen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Byens restauranter står på spring for igen at byde gæster velkommen, når coronarestriktionerne slipper deres tag om Københavns spisesteder.

For nogle af spisestederne i Vesterbros populære hotspot Kødbyen bliver genåbningen dog ikke, som de havde håbet. Københavns Kommune har varslet et omfattende renoveringsarbejde, som kommer til at strække sig fra foråret og resten af året. Det kommer til at medføre støj og i nogle tilfælde udgravninger. Særligt ramt er den del af Flæsketorvet, hvor Mikkeller Warpigs, Gorilla og Kødbyens Is ligger.

»Det er noget nær den værst tænkelige timing. Det er som at få en mavepuster,« konstaterer Jacob Gram Alsing, Chief Operations Officer hos Mikkeller, der ejer Mikkeller Warpigs i Kødbyen.

I forbindelse med tunnelarbejdet skal asfalten på fortovet fræses af, og der skal graves mindst en meter ned på ydersiden af fortovet langs restauranterne og butikkerne. Samtidig skal et areal på op til syv meter fra facaderne vil være afspærret for at have plads til maskinerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

Renoveringen sker, fordi tunnelerne under Kødbyen skal understøttes. Det indvendige tunnelarbejde – under jorden – bliver udført fra 12. april til 1. december 2021. Den del af arbejdet medfører »væsentlig bygningsbåret støj«, da der skal monteres stålbjælker under alle tunnellofter rundt om Flæsketorvet og i Slagter-, Høker- og Kødboderne, oplyser kommunen.

Jacob Gram Alsing, Mikkeller Warpigs

»Vi ved jo alle, hvad der sker, når man går forbi en forretning, hvor der er sat stillads op udenfor. Man går ikke ind.«


Desuden skal der foretages grave- og asfaltarbejde foran nogle af restauranterne på Flæsketorvet. Her skal asfalten på fortovet fræses af, og der skal graves mindst en meter ned på ydersiden af fortovet. Et areal på op til syv meter fra facaderne vil være afspærret blandt andet for at have plads til maskinerne.

Den del af arbejdet kommer til at foregå fra 11. maj til 28. juli 2021.

»For os betyder det, at vores vinduer vil være blokerede af indhegning fra begyndelsen af maj til slutningen af juni eller ind i juli – på det allermest kritiske tidspunkt. Der bliver sat et gennemsigtigt hegn op uden for vinduerne, og der kommer til at være maskiner få meter fra indgangen. Der bliver oprettet en slags gennemgang ind til vores indgangsdør, men vi ved jo alle, hvad der sker, når man går forbi en forretning, hvor der er sat stillads op udenfor. Man går ikke ind,« siger Jacob Gram Alsing.

Særligt i perioder uden turister er det afgørende, at udeserveringen fungerer, fortæller Jacob Gram Alsing, som frygter, at københavnerne går udenom, når de ser et stillads, og når de kommer til at kigge på en byggeplads. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

Udeservering er rykket

Hos Mikkeller Warpigs betyder arbejdet, at udeserveringen foran restauranten bliver nedlagt i de pågældende måneder. I stedet får restauranten adgang til et andet areal, hvor de kan servere for gæster, der ønsker at sidde under åben himmel.

»På Flæsketorvets østlige side vil det blive nødvendigt midlertidigt at nedlægge nogle parkeringspladser, mens også adgangsforholdene til lejemålene ændres. For at lette generne etablerer vi midlertidige udeserveringsarealer længere ude på torvet, så restauranterne stadig kan servere udenfor for deres gæster,« skriver forvaltningen.

Her et foto fra en typisk sommerdag før corona. Mikkeller Warpigs kommer til at rykke udeserveringen ud på parkeringspladsen. »Men mange københavnere vil slå sig ned et andet sted, hvor de ikke skal se på en byggeplads,« siger Jacob Gram Alsing. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mikkeller.

Jacob Gram Alsing tvivler imidlertid på, at det kommer til at fungere.

»Vi har fået et areal 25 meter væk fra forretningen ude midt på parkeringspladsen, som vi for egen regning skal indrette til at være et hyggeligt område. Men der er mange fredningsbestemmelser, som kræver, at Kulturarvsstyrelsen skal ind over, så jeg ved, at vi ikke må sætte sådan noget som belysning op. Overdækning bliver vanskeligt,« siger Jacob Gram Alsing, som mener, det er ekstra vigtigt, at udendørsserveringen fungerer optimalt i en periode uden turister.

»Vi er særligt afhængige af, at vores udeservering fungerer, når der ikke er turister. Når turisterne er der, finder de os som regel, fordi de har læst om os. Det samme gælder ikke for københavnerne, som søger andre steder hen, hvis det ikke er optimalt. Vi har en forretning, hvor vi logistisk nærmest skal flytte køkkenet og baren ud, for at det kommer til at virke levende,« siger han.

I Slagterboderne vil der stadig være renovering under jorden, hvilket vil give støj i dagtimerne. Til gengæld slipper restauranterne for gravearbejde – indtil næste år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

Dele er udskudt

Nogle af Kødbyens restauranter er dog sluppet billigere end først antaget. Indtil for nylig var det meningen, at der også skulle graves langs fortovet ved Slagterboderne, hvor restauranter som Fleisch, Paté Paté og Fiskeslagteren holder til. De var alle blevet varslet om det forestående arbejde hen over sommeren.

I onsdags modtog lejerne imidlertid en besked om, at man her alligevel kan nøjes med den indvendige renovering (under jorden), mens arbejdet over jorden er skubbet et år.

»Tunnelerne ved Slagterboderne er i en sådan tilstand, at vi her kan udskyde den udvendige del af renoveringen til 2022. Der vil derfor ikke blive foretaget udvendig renovering ved Slagterboderne i år, så lejerne kan her beholde deres udeservering som hidtil,« skriver Økonomiforvaltningen i et svar til Berlingske og fortsætter:

»Udskydelsen betyder også, at restauranterne ved Høkerboderne får deres udeservering tilbage, fordi det ikke længere bliver nødvendigt at have dobbeltrettet trafik på denne strækning, som indskrænker udeserveringen.«

Økonomiforvaltningen, Københavns Kommune

»Vi er godt klar over, at renoveringen kommer på et ubelejligt tidspunkt for vores lejere, som i forvejen har været gennem en udfordrende tid.«


Kommunen understreger dog, at der også vil være støj i forbindelse med arbejdet nede i tunnelerne, da der skal bores en del, men at man vil forsøge at lægge arbejdet tidligt på dagen.

Hos Fleisch, som på falderebet slap for det omfattende gravearbejde, er de lettede over alligevel at kunne servere på arealet foran restauranten netop denne sommer. Medejer Jannick Filitzanidis Banner regner dog ikke med at slippe uden gener.

I Slagterboderne er den udvendige del af tunnelrenoveringen blevet udskudt til 2022. Derfor kan restauranter som Fleisch fortsætte med udeserveringen som normalt. Medejer Jannick Filitzanidis Banner regner dog ikke med at slippe uden gener. Han mener også, det vil påvirke Kødbyen som helhed, at der er byggerod få meter væk. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

»Vi er rigtig glade for, at det udvendige arbejde foran os nu bliver udskudt et år, så vi får en chance for at komme i gang igen. Vi er dog fortsat bekymrede for, hvor mange gener der kan komme af byggearbejdet under vores forretning,« siger Jannick Filitzanidis Banner, der også forudser, at det får betydning for hele området.

»Samtidig betyder det selvfølgelig noget for Kødbyen som helhed, at vores kolleger på Flæsketorvet er plagede af byggerod,« siger han.

Skal ske om sommeren

​For Mikkeller Warpigs er det de absolut værste måneder at blive udsat for byggerod, understreger Jacob Gram Alsing.

»Nogen har sagt, at det skal laves. Det er et godt argument. Det, jeg ikke forstår, er, at det kun kan laves på det allermest kritiske tidspunkt for os. Det forstår jeg ikke. Det virker afmonterende for en drøftelse, at der kun er en mulighed for tidspunktet. Netop maj og juni er de absolut vigtigste måneder – inden københavnerne tager ud af byen på ferie,« siger Jacob Gram Alsing.

Til det svarer forvaltningen:

»Renoveringen er desværre nødt til at ligge i sommerperioden, fordi arbejdet med asfalt og fugtisolering, der er en del af udbedringen, er vejrfølsomt arbejde, som ikke kan ligge senere på året, hvor temperaturen falder. Samtidig skal det indvendige arbejde med blandt andet at forstærke tunnelen færdiggøres, inden man kan arbejde med tungt materiel uden på tunnelen.«

De fortsætter:

»Vi er godt klar over, at renoveringen kommer på et ubelejligt tidspunkt for vores lejere, som i forvejen har været gennem en udfordrende tid. Derfor er vi også meget opmærksomme på at mindske de gener, arbejdet kan give undervejs, mens en del af renoveringen – hvor det har været muligt – er udsat til næste år.«

Det er ikke bare ubelejligt, men dybt kritisk for forretningerne, at der skal indledes omfattende renoveringsarbejde, bedst som restauranterne håber at måtte åbne igen, mener Jacob Gram Alsing. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

Jacob Gram Alsing giver dog ikke meget for ord som ubelejligt og udfordrende.

»Når de siger, at de godt kan forstå, at det er ærgerligt eller ubelejligt, må jeg bare sige: Det her handler ikke om ubelejligt. Det handler om, at det er dybt kritisk for forretningerne. Jeg tror, der er en udbredt opfattelse af, at der bliver holdt en hånd over os. Pointen er bare, at vi bløder penge. Det er dybt kritisk,« siger han.

Påvirker hele Kødbyen

​Ifølge de foreløbige planer vil de berørte restauranter være påvirkede direkte af renoveringen i knap to måneder. Men selv når stilladset er nede på den enkelte restaurant, vil det påvirke hele Kødbyen, at der er omfattende vejarbejde få meter væk, mener Jacob Gram Alsing.

Mikael Danvad, medejer af Kødbyens Is

»Lige da de præsenterede planerne, tænkte jeg 'nej, nej, nej – kan de ikke gøre det om to år?'«


»Kødbyen vil mangle sammenhæng, og det er klart, at mange københavnere vil slå sig ned et andet sted, hvor de ikke skal se på en byggeplads,« siger Jacob Gram Alsing, som også mener, at Kødbyen har været genstand for negativ omtale det seneste år.

»Kødbyen er i forvejen fuldstændig tom, fordi mange lejere flytter ud, og fordi opholdsforbuddet har sat Kødbyen på landkortet som »et farligt sted«. Det kan vi så gange med en faktor, som hedder, at dele af den kommer til at være pakket ind i de vigtigste måneder, vi overhovedet har, efter genåbningen. Det her kommer bare til at være endnu en ting, som bidrager til, at folk går udenom,« siger han.

Tænkte først »nej, nej, nej«

​Kødbyens Is, der også har cocktails på menukortet, er en af de butikker, der bliver pakket ind på grund af tunnelarbejdet. Medejer af Kødbyens Is Mikael Danvad lægger ikke skjul på, at beskeden om tunnelarbejdet var nedslående.

»Vi har overlevet det seneste år med nød og næppe, så lige da de præsenterede planerne, tænkte jeg 'nej, nej, nej – kan de ikke gøre det om to år?' Men det kan de så ikke. Kødbyen er også gammel og skal holdes ved lige, og det går ikke, at vi går rundt på noget, man er usikker på, så det skal selvfølgelig laves,« siger han og tilføjer:

»Men selvfølgelig kommer det til at påvirke os, i forhold til at vi stadig kæmper med corona. Det er da ikke ønsketænkning, at 2021 skal være udgravningsåret. Det havde været fedt at kunne stille borde og stole ud foran døren og byde det hele velkommen – når vi må det igen.«

Mikael Danvad fra Kødbyens Is er ikke i tvivl om, at renoveringen kommer til at påvirke forretningen. Til gengæld mener han, det er et plaster på såret, at de kan få lov til at flytte udeserveringen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

Til gengæld er det et plaster på såret, at der bliver mulighed for at flytte udeserveringen, mener han.

»Vi lever i høj grad af, at folk kan sidde udenfor og nyde en cocktail og en is, og det er der gjort noget for at imødekomme. Gravede de bare op, ville vi være lost. Det bliver noget med en gangbro ind til butikken, hvor gæsterne kan hente en is og sætte sig ud på pladsen. Hvordan det kommer til at fungere i praksis, ved vi endnu ikke, men vi håber, at vi alligevel kan trække gæster herned,« siger Mikael Danvad.