Mette Frederiksen tror på nærmest normal sommer

Danskerne kan måske om få måneder igen mødes og tage til koncerter. Det kræver fortsat test og vaccination.

 
En genåbning af Danmark er i gang. Få overblikket over seneste nyt om situationen her. Video: DR, Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Kristina Finne. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På etårsdagen for nedlukningen af Danmark, er statsminister Mette Frederiksen (S) optimistisk i forhold til bekæmpelsen af corona.

Trods de seneste problemer med AstraZeneca-vaccinen, så tror statsministeren, at Danmark om få måneder igen vil være åbent.

»Jeg tror på en sommer med nærmest et normaliseret Danmark. Det tør jeg godt sige i dag, hvis danskerne fortsat lader sig teste og vaccinere,« siger Mette Frederiksen under et besøg på Herlev Hospital torsdag.

Til TV 2 programmet »Go’ Morgen Danmark« sagde statsministeren torsdag, at hun er »meget optimistisk«, og at blandt andet sommerens festivalprogram er »inden for rækkevidde«.

»Jeg tror på som statsminister, at det er inden for rækkevidde, at vi kan sidde igen og lytte til en koncert, og at der kommer festivaler igen, hvor vi står tæt, og at vi får et kulturliv, der lever. Det tror jeg,« siger Mette Frederiksen til TV 2.

Fredag fortsætter regeringen og Folketingets partier forhandlingerne om en langsigtet genåbningsplan. Den ventes at indeholde en skitse til, hvornår restriktionerne skal hæves og i hvilken rækkefølge. Planen skal være forhandlet færdig 23. marts, sagde Mette Frederiksen onsdag.

I forbindelse med sit besøg på Herlev Hospital peger statsministeren på, at danskerne er gode til at lade sig teste, så smittekæderne kan brydes. Samtidig er Danmark blandt de EU-lande, der er længst fremme med at vaccinere befolkningen.

»Det er en forudsætning, at danskerne fortsætter med at lade sig teste og vaccinere,« siger Mette Frederiksen.

Torsdag var der dog dårligt nyt i forhold til den ene af de vacciner, som er i brug i Danmark.

De danske sundhedsmyndigheder har besluttet at sætte vaccinationer med vaccinen fra AstraZeneca på pause, da der har været flere alvorlige tilfælde med blodpropper blandt vaccinerede i Europa.

Det kan på nuværende tidspunkt ikke konkluderes, om der er en sammenhæng mellem vaccinen og blodpropperne. Men det skal undersøges, og derfor vil man ikke vaccinere med AstraZeneca-vaccinen de næste 14 dage.

»Vi er midt i den største og vigtigste vaccinationsudrulning i danmarkshistorien. Og lige nu har vi brug for alle de vacciner, vi kan få. Det er derfor ikke nogen let beslutning at sætte én af vaccinerne på pause,« siger Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen, i en pressemeddelelse.

Han understreger, at vaccinen ikke er droppet. Pausen betyder dog, at der er lavet en ny vaccinationskalender, hvor AstraZeneca-vaccinen slet ikke indgår. Det bliver betegnet som et worst case-scenario.

Den justerede plan lyder på, at alle danskere over 16 år, der vil vaccineres, nu forventes at være færdigvaccineret 15. august. Tidligere var datoen 18. juli.

Planen vil blive forkortet, hvis de danske myndigheder beslutter at genoptage vaccinationer med AstraZenecas vacciner.

Sundhedsstyrelsen afventer nu, at lægemiddelmyndighederne i EU laver en nærmere undersøgelse af en eventuel sammenhæng mellem vaccinen fra AstraZeneca og de alvorlige tilfælde med blodpropper, der er indberettet.

/ritzau/