I Bordeaux var 2015 en stor, varm bamse af en årgang

Rødvine fra Bordeaux er i en liga, som kan få de fleste entusiaster op på dupperne. Berlingskes vinekspert, Søren Frank, tester vine fra det ikoniske distrikt, alle fra den store årgang 2015.

Der findes grundlæggende to former for årgange i Bordeaux: Investeringsårgangene og drikkeårgangene. Førstnævnte kan holde sig længe og er prædestinerede til at tage på i pris, mens sidstnævnte, som er alle de årgange, der ligger mellem de »store« årgange, er tidligere udviklede brugsvine, som man kan drikke, mens man venter på de store.

2015 hører til første kategori, idet den er udråbt til en »stor årgang«. Faktisk den første siden 2010, hvilket betyder, at prisen er noget højere end på de fire foregående år.

Stilistisk set er 2015 først og fremmest karakteriseret ved at være et varmt år – ikke ulig eksempelvis 2009. Jeg kan huske, at jeg var i Alsace den første uge af juli, hvor temperaturerne var så høje, omkring 40 grader, at det var for varmt til at sidde ude og spise – og tilstanden var den samme i Bordeaux.

Det var dog ikke fuld lampe på hele dyrkningssæsonen, og det regnede også sidst på sommeren, så høsten faldt ikke usædvanligt tidligt.

Vinene er generelt til den meget mørke, nærmest sorte, side. Jeg finder svesker i næsten alle vinene, hvilket ikke er normalt, frugten er opulent og sødmefuld. 2015 er med andre ord en californisk årgang, hvilket vil sige, at en del af vinene smager, som om de kunne være dyrket i Napa Valley. Ja, der er endda vine som er Ribena-agtige i frugten som i Chile.

Eftersom min smag, som det måske vil være læseren bekendt, er puristisk europæisk, er 2015 til tider en udfordring for min gane. Men faktisk er jeg positivt overrasket over især vinene fra Haut-Médoc (inklusive underkommunerne: Pauillac, St Julien, St Estèphe og Margaux) på venstre bred af Girondefloden, som stort set alle er i besiddelse af god frisk syre.

Cabernet sauvignon, som er den dominerende drue på venstre bred, er langt sværere at få helt moden end merlot, som regerer på højre bred, hvor man bl.a. finder St Émilion og Pomerol. Følgende kan højrebredsvinene i et år som 2015 blive lige lovligt modne, søde og hede, som f.eks. Croix de Labrie, der holder 15%.        

Husk at vinene fra højre bred – især dem fra Pomerol – generelt er tidligere drikkemodne end fra venstre bred. En vin som Lagrange fra Pomerol drikker således allerede ganske godt nu!

La Lagune, 3. cru, Haut-Médoc

★★★★★☆

Denne vingård ligger i det sydlige Haut-Médoc tæt på Margaux og besidder således den samme, feminine profil. Ganske åben og løftet næse med hindbær-brombær frugt, behersket træ, lakrids og er snert af kærnemælk. Ikke den mest koncentrerede, men vellavet og velafbalanceret.     

Køge Vinhandel

410 kr. v. 12 fl.

Giscours, 3. cru, Margaux

★★★★★☆

Giscours har altid haft et relativt mørk og svesket udtryk for en margaux. Det gælder også her, hvor svesker og solbær suppleres af lakrids, let eksotiske toner og behersket træ. Vinen er i det hele taget kendetegnet ved elegance og balance.

Erik Sørensen

600 kr.

Roc de Cambes, Côtes de Bourg

★★★★★☆

Tæt mørk vin med masser af træ, som dog delvis fordufter. Næsen er relativt åben og oser af solbær og svesker og tons af lakrids – nærmest som flydende lakrisal – men ikke uden mineralitet. Tyk, drøj og saftig mund, trods alt med rimelig høj drikbarhed.

(14%) Kravler lige op på fem stjerner.   

Sigurd Müller

575 kr.

Branaire-Ducru, 4. cru, St Julien

★★★★☆☆

Meget mørk og faddomineret. Fadet fordufter dog delvist og lader moderne saftig frugt komme frem i form af solbær, blåbær og hindbær suppleret med lakrids. Relativt blød, saftig og sødmefuld mund uden at blive jammy. Fire og en halv stjerne.

Sigurd Müller

500 kr.

Batailley, 5. cru, Pauillac

★★★★☆☆

Tak for kaffe! Voldsomt fadpræget med noter af bacon, kaffe og karry samt lakrids. Fadet fordufter dog delvist på andendagen. Frugten er rig, rund og kageagtigt opulent, men ikke uden friskhed og saftighed. Fire og en halv stjerne.

Vinoble

699 kr.

La Dame de Montrose, St Estèphe

★★★★☆☆

Andenvinen til Montrose, der konstant er en af de bedste 2. cruer. Relativt lukket. Mørk i glasset med meget mørkt i frugten i form af brombær. Behersket træ og i det hele taget meget velafbalanceret. Frisk mund med en anelse jord i eftersmagen.

Køge Vinhandel

307 kr. v. 12 fl.

Croix de Labrie, St Émilion

★★★★☆☆

Knaldsort vin med mørke frugttoner i form af solbær og blåbær masser af lakrids og tons af træ. Relativt rank og stram for st émilion og så koncentreret, at man næsten skal tygge vinen. Lovlig hed mund med 15%.   

Philipson Wine

800 kr. v. 12 fl.

Lagrange, Pomerol

★★★☆☆☆

Den mest behagelige at drikke nu og her: Åben løftet næse med hindbær/brombær, lakrids og behersket træ. Velafbalanceret, blød og ganske drikbar allerede nu. Tre og en halv stjerne.

Carl Wine

295 kr. v. 12 fl.

Les Tourelles de Longueville, Pauillac

★★★☆☆☆

Andenvinen til Pichon-Baron-Longueville er særdeles mørk i både glasset og frugten, der er nærmest overmoden med noter af rosin og kage. Rig og port-agtig med fin længde og tyk tannin samt jord i eftersmagen. Tre og en halv stjerne.

Carl Wine

449 kr. v. 12 kl.

Paveil de Luze, Margaux

★★★☆☆☆

Margaux er ofte tidligere drikkeklar end de andre kommuner fra Haut-Médoc. Det gælder også her, hvor næsen er relativt åben med solbær- og blåbærfrugt, lakrids og behersket træ. Slank, frisk og relativt let i munden – en anelse stram. Tre og en halv stjerne.    

Carl Wine

229 kr. v. 12 fl.

Les Brulières de Beychevelle, Haut-Médoc

★★★☆☆☆

Tredjevin til Beychelle, 4. cru i St Julien. Ret lukket – giver ikke så meget. Næsten chilensk solbær-brombær frugt med noter af lakrids og sveske. Sødmefuld, mediumkoncentreret mund.

Theis Vine

200 kr. v. 6 fl.

La Fleur Peyrabon, Pauillac

★★★☆☆☆

Sort og kraftfuld cru bourgeois med voldsomt meget træ – nærmest så det river med træspåner i næsen. Drøj mund med mega tannin.

Køge Vinimport

206 kr. v. 12 fl.

La Tour Bressan, Margaux

★★★☆☆☆

Åben ribena-agtig næse med solbærblade, stald samt den snert af sødme, som man ofte finder i margaux, som giver sig udtryk i labre laver (Haribos).

Køge Vinimport

178 kr. v. 12 fl.

Chapelle de Labrie, St. Emilion

★★★☆☆☆

Andenvin fra Lacroix de Labrie. Lysere mere burgundisk, ja nærmest nebbioloagtigt udtryk med ribs- og solbærfrugt og mindre træ. Stram mund med lettere hed finish (14,5%).

Philipson wine

300 kr. v. 12 fl.

Tour de Marbuzet, St.-Estèphe

★★★☆☆☆

Andenvin fra Haut-Marbuzet. Lysere i udtrykket end de fleste og lidt af en letvægter. Relativt åben og kort i smagen.  

Carl Vin

275 kr. v. 12 fl.

Clémentin de Pape Clément, Péssac-Léognan

★★☆☆☆☆

Andenvinen fra Pape Clément i Graves er ganske kraftfuld, men jeg bliver forstyrret af uønskede noter af øllebrød og grøntsager.

Theis Vine

300 kr. v. 6 fl.

Haut-Beauséjour, St Estèphe

★★☆☆☆☆

Cru bourgeois med mindre tæt kulør. Relativt åben næse med solbær og solbærblade samt kafferistet træ. Lysere, lettere og kortere i udtrykket end de fleste i feltet.

Vinoble

299 kr.

Haut-Maillet, Pomerol

★★☆☆☆☆

Lysere kulør, nærmest rubinrød med tegn på udvikling. Der er hindbær, lakrids, kærnemælk og eukalyptus i næsen, men også mindre sjove, harske noter og grøntsager.  

Philipson Wine

200 kr v. 12 fl.