Se her, »hele Danmarks Mette« – her får du Københavns bedste makrelmad!

Frokostanmeldelse: På Gråbrødre Torv ligger Peder Oxe med de karakteristiske små, grønne lamper. Det er en restaurant, som Berlingskes anmelder altid har haft et særligt forhold til. Holder den stadig, eller ville det nostalgiske gensyn blive en skuffelse?

Måske byens bedste makrelmad – Berlingskes anmelder var i hvert fald begejstret. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Peder Oxe har siden 1975 ligget på en af byens mest charmerende pladser, Gråbrødre Torv, og stedet har en særegen plads i min familiehistorie.

I starten af 80erne spiste mine forældre middag på stedet. Dengang var Peder Oxe noget af det smarteste, man kunne opdrive i kongeriget. Min far gik under middagen på toilettet, hvilket straks gav en anden gæst, musikkoryfæet Kim Larsen, der var fræk som en slagterhund, anledning til at sætte sig på min fars plads og flirte skamløst med min mor, til hendes store begejstring og min fars, da han kom tilbage til sin plads, udelte mishag. Alt endte dog efter sigende i mindelighed og en omgang på troubadourens regning.

»Den sidste mindede mig lidt om den saliggørende opiumsfyldte hostesaft fra 1970erne, og den jordede, let lakridsagtige smag stod godt til sildene.«


En anden ting, jeg også huskede fra min barndom, var de små, grønne pærer oven på lamperne, som man aktiverede, når man ville have betjening.

I det hele taget er det et sted med gode minder, så det var med en vis ængstelighed, jeg betrådte de gamle lokaler, som jeg ikke havde sat fod i siden midt-90erne.

Peder Oxe har nogle af byens hyggeliste frokostlokaler, men er desværre lidt overset som frokoststed. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen.

Min nervøsitet blev dog heldigvis gjort til skamme. Godt nok var Kim Larsen væk, men de grønne pærer virkede stadig, og lokalerne var fortsat stemningsfulde, og faktisk smukkere end jeg huskede dem.

En af Peders Oxes berømte grønne lamper, man tænder, når man gerne vil have betjening. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Jacobsen Damm.

Her var rart at være. Smukt og indbydende, faktisk hyggeligt.

Den venlige og effektive service tjekkede vores coronapas og fik os placeret med udsigt til pejsen og den flotte kakkelbeklædte kogeø, som må være en af landets smukkeste.

»Sol over Gråbrødretorv«

Smørrebrødssedlen er den gammeldags slags, hvor man krydser af, og rummer primært de klassiske smørrebrødsanretninger, plus få retter a la Stjerneskud.

Jeg måtte naturligvis begynde med stedets egen kreation, »Sol over Gråbrødretorv«, som viste sig at være den bedste makrelmad, jeg har fået serveret til dato.

Den nænsomt varmrøgede makrel havde en fast struktur, men var alligevel flaget og saftig. Nye, perfekt kogte kartofler matchede makrellens konsistens, mens friskost og radiser løftede smagsindtrykket med sin pebrede lethed.

Måske byens bedste makrelmad – Berlingskes anmelder var i hvert fald begejstret. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen.

Alt sammen placeret på stedets virkelig gode rugbrød, med fin maltet smag og lækker krumme. Ud over herligheden var der revet tørsaltet æggeblomme, som mindede lidt om den særlige middelhavsdelikatesse bottarga (tørret og saltet fiskerogn).

Her var en servering i flot balance, der virkelig burde få Mette Frederiksens, a.k.a. »makrelministeren«, mundvand til at løbe!

Lidt tilbageholdenhed i serveringens størrelse, ville nok have klædt det ellers velsmagende stykke kartoffelmad med matjessild. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen.

Min ledsager fik en kartoffelmad med matjessild. Igen med fine små kartofler ovenpå en sød, mildt krydret sild, garneret med rød- og purløg samt lidt mayonnaise. Alle komponenterne var gode, men sildestykkerne fremstod lige en tand for voluminøse på det lille, gode stykke rugbrød. Lidt tilbageholdenhed i serveringens størrelse ville nok have klædt det ellers velsmagende stykke smørrebrød.

Lakridsagtig snaps

Peder Oxes øludvalg kunne godt trænge til en opdatering, så i stedet fokuserede vi på stedets hjemmelavede snaps på henholdsvis rabarber og strandmalurt. Den sidste mindede mig lidt om den saliggørende opiumsfyldte hostesaft fra 1970erne, og den jordede, let lakridsagtige smag stod godt til sildene.

Stegt rødspættefilet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen.

Rabarbersnapsen var, på trods af en fint smæld i eftersmagen, næsten for sart og syrlig til sild, mens den gik bedre til min ledsagers næste servering, en skagentoast med smørristet brød, friskpillede rejer med bid og sødme, vendt i en frisk dildcreme, med skalotteløg og løjrom på toppen. Det smagte af umami, hav, Skagen og sommer. Et lille, men raffineret indslag på et klassisk frokostkort.

Skagentoast. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen.

Der var noget mere punch i min sidste servering. En gavmild mængde frisk rødspættefilet var stegt perfekt i rigeligt smør, hvilket gav en overordnet smag af det brunede smørs nøddesmag, som tilførte fisken en ret fed, men også utroligt dyb velsmag, der til gengæld blev brudt af den syrlige og hjemmelavede remoulade. Enkelt, tungt, skarpt og meget velsmagende. Sådan skal det være.

Vi var godt mætte, men kunne ikke dy os for at dele en skål koldskål, som var en af stedets tre desserter. Igen tydeligvis hjemmelavet med cremet æggeblomme, luftig konsistens, kontrolleret sødme, oceaner af frisk vanilje, økologiske kammerjunker og modspil fra et par friske bær. Gammeldags, med et let twist lige der, hvor det faktisk løfter – hvilket også er den helhedsoplevelse vi gik fra Peder Oxe med.

Koldskål. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen.

Overordnet var der enkelte elementer, der kunne justeres, men det ændrer ikke på, at Peder Oxe har ægte københavner-ambiance og er et elegant sted at spise frokost. Her har man har styr på køkkenet og sin service. Jeg skal bestemt tilbage efter den makrel! Vi kvitterer med fire smørstegte stjerner.

Peder Oxe
Gråbrødretorv 11
1154 København K