Først skrive, så skrue

Forbrugerstyrelsen vil have bilejerne til at lave en skriftlige aftaler, inden mekanikeren svinger svensknøglen

Som regel er der ingen problemer i at aflevere sin bil på værkstedet. Mekanikeren stiller diagnosen på stedet og oplyser prisen på forhånd. Alle er enige - også når bilen glider ned fra liften, og regningen skal betales.

Andre gange går det galt. Et sæt banale bremseklodser udvikler sig måske til en hovedreparation så kostbar, at bilejeren tror, han har købt hele værkstedet. Skænderiet kan begynde: Hvad lød den oprindelige aftale på?

Ofte ikke på noget, og så har bilejeren et problem.

Men nu forsøger Forbrugerstyrelsen at komme bilejerne til undsætning. »Ren Besked om Autoreparationer« hedder en ny kampagne, der skal få danskerne til at indgå skriftlige aftaler med deres værkfører, inden nøglerne afleveres.

Ifølge Forbrugerstyrelsens erfaring indgår få bilejere forhåndsaftaler med deres værksted. Og slet ikke på skrift, hvilket gør eventuelle tvister til en håbløs duel på ord for forbrugerne.

»Det er ikke nødvendigvis, fordi mekanikeren vil snyde kunderne. Nogle gange har parterne bare indgået en uklar aftale, som efterlader forbrugeren som utilfreds kunde, fordi han ikke kan bevise, hvad de havde aftalt,« siger Anne-Dorte Gjerulff, konsulent i Forbrugerstyrelsen.

Derfor er den vigtigste pointe i Ren Besked-kampagnen, at bilejeren skal lave en klar, skriftlig aftale før enhver reparation.

»Det er ikke kutyme på værkstederne at indgå skriftlige aftaler, men det er klart både i deres og forbrugernes interesse at gøre det,« siger Anne-Dorte Gjerulff.

Ud over 10 tips til en god værksteds-oplevelse giver Styrelsen også gode råd om klagemuligheder, valg af værksted og fordele og ulemper ved at få bilen serviceret på udenlandske værksteder.