Fletteskilte skal hindre kø på motorvejen

Nye skilte skal lære bilisterne på Hillerødmotorvejen at flette korrekt, så køerne bliver kortere og trafikken glider bedre.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bilister på landets motorveje sparer både tid og besvær, hvis de lærer at flette korrekt, når to vognbaner bliver til én eller tre til to. Derfor indleder Vejdirektoratet nu et forsøg på Hillerødmotorvejen, hvor en ny type skilte skal guide trafikanterne.

Skiltningen opfordrer bilisterne i venstre vognbane til at fortsætte i den, indtil de kommer helt hen til det sted, hvor antallet af vognbaner reduceres. Ved at udsætte indfletningen til sidste øjeblik bliver køerne kortere og trafikken glider bedre.

Alt for mange bilister svinger allerede ind i den højre vognbane, når de første gang bliver gjort opmærksom på, at de to vognbaner bliver til én flere hundrede meter længere fremme. Og skulle de køre korrekt og dermed venter med at flette, er der risiko for, at bilister i højre vognbane bevidst afskærer dem fra at blive lukket ind. På forsøgsstrækningen resulterer den ukorrekte adfærd i, at gennemsnitsfarten i perioder kommer under 30 km/t.

- Vi håber, at vi med de nye skilte får gjort bilisterne opmærksomme på, at de skal flette senere, for det vil forkorte køen. Hvis bilisterne også holder større afstand til den forankørende, kan de holde en større hastighed og bedre flette. Sammen bidrager det til, at den enkelte bilist og dermed hele samfundet vil spare tid og penge, siger ingeniør i Vejdirektoratet Nils Troland.På Hillerødmotorvejen er der sat tre skilte op omkring til- og frakørslen til Allerød. De to første skilte viser teksten: "Ved kø - Hold vognbane indtil fletning". Det tredje viser: "Hold afstand - Giv plads til fletning".

Hvis forsøget bliver en succes, er det meningen, at lignende skilte sættes op på motorvejsstrækninger, der tilsvarende er plaget af trængselsproblemer, fordi bilisterne er for dårlige til at flette korrekt.