God og gammeldags

»Mission Impossible: Rogue Nation«, den femte film i »Mission Impossible«-serien, skiller sig ud som en af de bedste.

»Mission Impossible«-serien er lige så sejlivet, som den er underholdende, og Tom Cruise imponerer ved selv at have udført størstedelen af sine stunts, her en motorcykeljagt i halsbrækkende fart. Foto: Paramount Pictures Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

James Bond er blevet gravalvorlig, Jason Bourne har altid været det. Så er det heldigt, at vi stadig har Ethan Hunt og hans særlige afdeling for helt umulige opgaver.

»Mission Impossible: Rogue Nation«, den femte film i serien, indleder med et brag af en actionscene, der allerede inden filmens premiere er blevet bredt omtalt, fordi Tom Cruise angiveligt selv har udført sine halsbrækkende stunts, som blandt andet involverer at springe på et fly i fart og hænge fra en flydør i fingerspidserne. Så er vi ligesom i gang. Og »Mission Impossible: Rogue Nation« holder samme tempo og fandenivoldske energi hele vejen.

Det ser ellers sort ud for Ethan. CIA har nemlig besluttet at lukke Mission Impossible-holdet med den begrundelse, at forbryderorganisationen Syndikatet, som holdet jager, kun er et produkt af Ethan Hunts paranoide fantasi.

Hunt nægter imidlertid at give op og fortsætter jagten alene. Dermed bliver han jagtet vildt af ikke alene CIA, men også den britiske efterretningstjeneste og den mystiske Lane, der står i spidsen for Syndikatet, som ikke alene viser sig at eksistere, men også at være en terrororganisation med stærke bånd til alverdens efterretningstjenester.

Hunt får – selvfølgelig – hjælp af resten af holdet og måske også af den mystiske britiske agent Ilsa, hvis loyalitet tilsyneladende skifter mellem Lane, den britiske efterretningstjeneste – og Ethan.

Forrygende underholdning

Det skorter ikke på højteknologiske gadgets i »Mission Impossible: Rogue Nation«, der dog alligevel først og fremmest fremstår som en spionfilm af den gamle skole med et kærligt nik til både de britiske klassikere i genren og James Bond.

Her er masser af action – biljagter, flyjagter, motorcykeljagter, grumme skurke med knive og knojern og en femme fatale, der er lige så smuk, som hun er utilregnelig. Det hele, ganske befriende i disse 3D-tider holdt i 2D med fokus på den velkoreograferede dans mellem skuespillerne og Robert Elswits nærmest organisk flydende kamera tilsat en solid dosis knastør humor og en smittende lethed og energi.

Tom Cruise har stadig masser af action-power, til trods for at han er blevet 53 år. Han deler rampelyset ligeligt med Simon Pegg som Ethans komiske »sidekick« Benji, der denne gang har fået mere alvor og dybde, hvilket klæder historien og det nye ansigt, svenske Rebecca Ferguson, som Ilsa – skurk og hjælper i en person, der har en gnistrende god kemi med Tom Cruise.

Det er forrygende underholdning, og man kan kun håbe, at Cruise og Co. vender tilbage med en sjette »Mission Impossible«-film i en ikke alt for fjern fremtid.

Hvad: »Mission Impossible: Rogue Nation«.

Hvem: Instruktør Christopher McQuarrie. Medvirkende: Tom Cruise, Simon Pegg, Rebecca Ferguson.

Hvor: Premiere over hele landet.