Vesten lover nye milliarder til Ukraines krig. Men noget var så hemmeligt, at ministrene blev tavse

En stribe vestlige lande lovede nye milliarder til Ukraine under torsdagens krigskonference i København. 1,5 milliarder euro – og masser af våben og ammunition er på vej. Og så skal der åbnes våbenfabrikker, der kun skal levere til Ukraine

Det er mere end en måned siden, at USA begyndte at levere HIMARS raketsystemer til Ukraine. Nu diskuteres leverancer af endnu flere våben og avanceret ammunition til Ukraine – samt opstart af produktion af våben og ammunition kun til Ukraine. Fold sammen
Læs mere
Foto: FAYEZ NURELDINE/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Jeg er tilfreds med det, vi er blevet lovet i dag. Men noget af det, vi er blevet lovet, er klassificeret, og jeg må ikke sige mere.«

Ukraines forsvarsminister Oleksii Reznikov afleverede noget af en cliffhanger, da han torsdag satte ord på udfaldet af donorkonferencen om støtte til Ukraine.

For udover penge så fik Ukraine åbenbart løfter om leverancer af en række våben og specialammunition, da en stribe forsvarsministre mødtes i København for at diskutere hjælp til Ukraine.

Repræsentanter fra 26 lande var med på konferencen, og for Ukraine var det kontante udbytte til at føle på.

Selvom det er uklart, præcist hvor meget der blevet lovet i støtte i løbet af konferencen, så kunne forsvarsminister Morten Bødskov (S) efterfølgende konkludere, at der er afgivet løfter om støtte for i hvert fald 1,5 milliarder euro – og at der er mere på vej.

Penge til fabrikker

Pengene skal først og fremmest bruges til at sikre, at Ukraine kan få leveret våben og ammunition, også på længere sigt. For de vestlige landes lagre er ved at være tømte.

Repræsentanter for 26 nationer deltog på donorkonference torsdag i København, herunder forsvarsministrene fra Ukraine, Oleksii Reznikov, Morten Bødskov og Storbritanniens Ben Wallace. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix.

»Vi begyndte i februar med at sende geværer og var bekymrede for at provokere russerne. Nu diskuterer vi antallet af helikoptere, som skal leveres – og leverancer af langtrækkende avancerede våben. Men problemet er, at vores lagre tømmes, og det kan vi nu gøre noget ved,« siger Ben Wallace, forsvarsminister i Storbritannien.

Den kontante støtte til Ukraine betyder, at man nu kan indgå egentlige aftaler om produktion af blandt andet artillerisystemer fra producenter i Polen, Slovakiet og Tjekkiet. Samtidig vil man etablere egentlige produktionslinjer, som udelukkende producerer ammunition til Ukraine.

Hvad har de lovet?

Men selvom pengene til fremtidig produktion er interessante, så var der andet på bordet under dagens konference.

For selvom ingen vil sætte konkreter på løfterne, så tyder alt på, at Ukraine fik lovning på nye våbenleverancer – blandt andet fra Storbritannien.

»Jeg ved ikke, hvad der er klassificeret eller ej, så jeg må ikke sige så meget. Men vi har lovet at levere endnu flere langtrækkende missilsystemer samt betydelige mængder af de missiler, som Ukrainerne benytter. Vi kan se, at vores indsats virker, og at russerne langt fra har kunnet nå deres mål,« siger Ben Wallace.

Den ukrainske hær har den seneste måned haft stor succes med det såkaldte HIMARS missilsystem, som er leveret af USA og nu suppleres af tilsvarende våbensystemer fra flere europæiske lande.

Det særlige ved HIMARS er, at de er langtrækkende og derfor har kunnet ramme russiske mål langt bag den front, hvor kampene normalt udkæmpes. Ukraine har ramt kommandocentraler, broer og ammunitionslagre.

Tirsdag blev en russisk luftbase på Krim ramt, måske af missiler affyret fra Ukraine. Hidtil har Ukraine ikke kunnet ramme mål på så stor afstand, og derfor spekuleres der i, om USA eller Storbritannien i al hemmelighed har forsynet Ukraine med nye våben- eller missiltyper.