Sverige på vej mod fjerde bølge: Særligt én befolkningsgruppe skaber problemer

Nu stiger smitten igen i Sverige. Og det er især én befolkningsgruppe, der bliver ramt, viser nye tal, der får en infektionslæge til at komme med et opråb.

Svenske Stefan Löfven (S) har ikke kun travlt med at holde fast i sin statsministerpost, men må nu også se til, mens smitten igen stiger i Sverige. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christine Olsson/EPA/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En ny bølge af smittetilfælde er ved at ramme Sverige.

Sådan lyder vurderingen fra infektionslæge Anders Björkman, efter at smitten er steget flere steder hos vores naboer på den anden side af Øresund.

»Jeg tror godt, at man kan sige, at dette er begyndelsen på den fjerde bølge,« siger han til Svenska Dagbladet.

Alene i Stockholm er antallet af smittede steget med 44 procent i perioden 13. juli til 19. juli sammenlignet med ugen før. Det er fjerde uge i træk, at smitten stiger i den svenske hovedstad.

I alt blev 784 personer testet positive i Stockholm i sidste uge. 703 af de 784 smittede har fået den mere smitsomme deltavariant. Det fremgår af en statusrapport fra svenske regioner.

»Stigningen er meget bekymrende, selvom den stadig er på et lavere niveau. Gruppen af ​​18-29-årige er dem med den højeste forekomst, og blandt dem er mange blevet smittet i udlandet,« forklarer Maria Rotzén Östlund, infektionslæge i Stockholm, til Dagens Nyheter.

Hun opfordrer derfor alle unge til at huske at blive vaccineret.

»Selv hvis du er ung og vurderer, at du ikke kan blive alvorligt syg af covid-19, skal du blive vaccineret. Ikke mindst af hensyn til andre, der kan være i fare for at blive alvorligt syge.«

Maria Rotzén Östlund vurderer, at en tredjedel af de smittede er blevet smittet på rejser, hvorfra de nu bringer smitten med hjem til Sverige.

Særligt rejsende fra Spanien, der også oplever en stigning i antallet af smittede, er med til at øge de svenske smittetal. Siden 10. juli har Udenrigsministeriet i Danmark opfordret til, at man er ekstra forsigtig på rejser til og fra Mallorca.

Færre indlagte

Vaccineudrulningen er med til at tage trykket fra de svenske hospitaler, hvor i alt 25 patienter i øjeblikket modtager intensivbehandling. Siden fredag er der blevet rapporteret fire nye dødsfald ifølge Dagens Nyheter.

Anders Björkman vurderer, at vaccinationerne betyder, at færre vil blive indlagt under den potentielle fjerde bølge.

Leif Dotevall, infektionslæge i Västra Götaland-regionen, anser Sverige for at have bedre betingelser for at undgå en ny stor smittebølge end for eksempel Storbritannien, hvor smitten stiger med flere tusind dagligt, hvilket har medført, at flere millioner briter nu sidder i isolation. Det forklarer han til Dagens Nyheter.

I alt er 14.650 personer nu døde med covid-19 i Sverige.