Salvini på sengekanten: Det blev en hård uge for Italiens »Twitterminister« på de sociale medier

Fyret af kæresten på Instagram har indenrigsministeren i den forgangne uge været italienernes foretrukne mål for hån og spot på de sociale netværk, han normalt behersker som få andre politikere.

Matteo Salvini i gang med under et besøg på en politistation at tage en af de mange selfies, der er en vigtig del af hans mediestrategi. Men det går ikke altid som planlagt i de sociale medier. Fold sammen
Læs mere
Foto: Remo Casilli/REUTERS/Ritzau-Scanpix

Matteo Salvini er uofficiel europamester i politisk brug af de sociale medier.

Den magtfulde italienske indenrigsminister er på døgnet rundt med selfies fra sin hæsblæsende hverdag samt ofte sarkastiske kommentarer til stort og småt, der har EU-kommissærer, venstrefløjsaktivister og immigranter som de foretrukne angrebsmål.

Salvini er normalt også dygtig til at bruge sin drengede charme, slagterhundefrækhed og særdeles italienske madglæde til at bløde på billedet af sig selv som en benhård og magtfuldkommen politiker.

Men de seneste dage har vist, at det selv for Twitter-ekvilibrister kan være svært at manøvrere i det lunefulde sociale mediehav.

Først på ugen postede TV-værtinden Elisa Isoardi en sovekammerscene på Instagram. Billedet viser, som det kan konstateres herover, Isoardi i badekåbe, mens en let påklædt og tilsyneladende slumrende indenrigsminister hviler hovedet på hendes bryst.

Et setup, som der - måske bortset fra manglen på blufærdighed - ikke er noget forgjort i, da de to siden 2015 har dannet par. Det opsigtsvækkende er den ledsagende tekst, der i poetiske vendinger bekendtgør for Isoardis kvarte million følgere - samt resten af verden - at det ikke længere er tilfældet.

Salvini var med andre ord ikke blot blevet »fyret« offentligt. Det var også sket med et ydmygende kig ind i den allermest intime del af hans privatliv.

De seneste dage har vittige hoveder på de sociale medier i sagens natur haft en fest med syrlige kommentarer til de opgaver, der nu venter Salvini i hans nye ungkarleliv.

Andre fik under hashtagget #CineIsoardi tiden til at gå med at sætte scenen fra TV-værtindens soveværelse ind i en filmhistorisk kontekst med referencer til »En flænge i himlen« blandt de absolutte favoritter.

Imens gik Salvini rundt og skumlede på et officielt besøg i Ghana. Og der gik usædvanlig lang tid, før han via Facebook bekendte, at han havde »elsket, tilgivet og sikkert også fejlet«, men at »nogen åbenbart havde andre prioriteter«.

Smørret smil i Venedig

Som havde hver dag ikke nok i sin plage, bød ugen desuden på en regulær shitstorm, og i dette tilfælde var det ham selv, som satte den i gang.

29 mistede i sidste weekend livet som ofre for ekstremt vejr forskellige steder i Italien. Da Salvini publicerede en selfie fra et besøg i Venedig for at besigtige skaderne, lignede han imidlertid mere en glad skoledreng på udflugt end en indenrigsminister med ansvar for borgernes sikkerhed.

»10 døde i Palermo i nat, og det første Salvini tænker på, er at grine til sine fans,« rasede en Twitter-bruger.

Hvis vreden over hans mangel på empati gjorde indtryk, lod indenrigsministeren sig ikke mærke med noget.

»Det rager mig et vist sted, jeg tænker på italienerne og fortsætter arbejdet,« lød hans karakteristiske svar til kritikerne.

Men mon ikke Salvini fremover vil tænke lidt mere over at finde en grimasse, der kan passe til sine mange selfies?

Samt holde et vågent øje, når eventuelle fremtidige kærester har mobiltelefonen fremme i soveværelset?