Angela Merkel siger farvel til tysk politik med en salme … og punkmusik

Der bliver sagt farvel til en af Tysklands længst siddende kansler senere i dag, når en større militærceremoni finder sted for forbundskansler Angela Merkel. Militærorkestret sender hende på pension med en salme og et Nina Hagen-hit.

Angela Merkel siger farvel til tysk politik efter 16 år som kansler. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kai Pfaffenbach/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Angela Merkels afgang efter mere end 16 år på kanslerposten bliver senere i dag markeret med en større militærparade – en såkaldt tappenstreg – og dertilhørende ceremoni.

Coronarestriktioner har medført en nedskalering af det traditionelle arrangement, men de 52 ministre, der har tjent i Merkels regeringstid, forventes alle at deltage.

Ceremonien bliver afholdt i Forsvarsministeriet i Berlin. I Tyskland er en tappenstreg den fornemste militærceremoni, der findes. ​ Traditionen blev indført, da Helmut Kohl gik af som kansler.

Og skal der være fest, så lad der være musik.

Traditionen foreskriver, at Merkel vælger tre forskellige musikstykker, som det store militærorkester vil spille, skriver Der Spiegel.

Som det første har den afgående kansler, der er datter af en præst, valgt salmen »Store Gud, vi priser dig« (Großer Gott, wir loben Dich). Og da Merkel i alle årene har været formand for kristne CDU (Tysklands Kristelig-Demokratiske Union) kommer det ikke som den store overraskelse.

Det gør det dog, at hun også har valgt en sang af Nina Hagen, der er udnævnt som tysk »Godmother of Punk«.

Nina Hagens sang »Du glemte farvefilmen« (Du hast den Farbfilm vergessen) er et kendt og populært DDR-hit. Merkel er selv opvokset i det gamle Østtyskland.

Sidste nummer, som den afgående kansler har ønsket, er »For mig skulle det regne med røde roser« (Für mich soll’s rote Rosen regnen) af den nu afdøde tyske skuespiller og sanger Hildegard Knef.

Da Merkels forgænger Gerhard Schröder stoppede som kansler var det til tonerne af de to operanumre »Summertime« og »Moritat von Mackie Messer«. Til sidst blev »My Way« af Frank Sinatra spillet.

Ifølge tyske medier ventes Merkel afløst på et tidspunkt mellem 6. december og 12. december

Når Merkel takker af, tager socialdemokratiske SPD, De Grønne og det liberale FDP over.

Den nye regering vil blandt andet give adgang til at købe hash og marihuana i statskontrollerede butikker og lade 16-årige køre bil. Og så bliver politikken mere grøn, lovede klimapartiet De Grønne, da regeringen sidste uge blev præsenteret.