Journalistisk hæder til Berlingske-talenter

To journalister fra Berlingske modtager Kristian Dahls Mindelegat for afsløringer af ejendomsspekulanter.

Ida Nyegård Espersen (t.v.) og Julie Schneider modtager Kristian Dahls Mindelegat 2020. Ida Nyegård Espersen er ansat i Berlingskes gravegruppe, hvor Julie Schneider havde plads som journalistpraktikant under projektet. Julie Schneider er siden blevet ansat på Berlingskes businessredaktion. Fold sammen
Læs mere

Berlingskes journalister Julie Schneider og Ida Nyegård Espersen modtager Kristian Dahls Mindelegat 2020 for deres enestående afdækning af, hvordan boligspekulanter – som også bedrev ugerninger under finanskrisen – systematisk har snydt udsatte lejere og myndigheder over flere år. Bedraget blev endda orkestreret med et stort dansk advokathus i ryggen.

Afsløringerne bygger på et omfattende researcharbejde, hvor en række databaser er blevet anvendt til at kortlægge boliger, virksomheder og ejerstrukturer. Samtidig er projektet udfoldet i store gennemarbejdede fortællinger.

Kristian Dahls Mindelegat gives til en »yngre journalist, som med lødig journalistik har skabt øget interesse for sit stofområde«.

I begrundelsen for valget af 24-årige Julie Schneider og 35-årige Ida Nyegård Espersen betoner komiteen, at artikelserien viser, at finanskrisens hovedpersoner stadig huserer, og at vores tilsyneladende så gennemregulerede samfund har store huller.

»Det er sindssygt godt arbejde fra Ida Nyegård Espersen og Julie Schneider. Det er hele komiteen enig om,« udtaler formand for priskomiteen, Pernille Aisinger.

»At tage en undren over en enkeltsag og derfra metodisk udrede og kortlægge et netværk af ejendomsspekulanters selskaber, boliger og forhold til hinanden. Samtidig at give os ikke bare et par, men dusinvis af menneskeskæbner ramt af spekulanterne. Og så formidle det hele i et sprog og med en visuel side, der gør svært stof nærværende, letforståeligt og spændende. Det er forbilledligt,« lyder begrundelsen.

11 journalistiske projekter var indstillet til Kristian Dahls Mindelegat, hvoraf fem af dem blev nomineret. Med prisen følger et legat på 15.000 kroner.

Læs mere:

Du kan læse projektet om ejendomsspekulanter her.

Du kan få et kig ind i den journalistiske proces bag projektet her.

Du kan læse mere fra Berlingskes gravegruppe her.