Bag om historien: Netværket

Der viste sig at bo overraskende mange mennesker bag en dør i Rødovre, og den opdagelse ledte Berlingske ud i et større gravearbejde. Læs om metoderne bag konklusionerne.

I Holeby er en pressening lagt hen over halvdelen af et stråtækt tag. Lejeren i dette hus kan kun trække på skulderen og sige, at han er blev lovet bedring af udlejerne, men endnu ikke har set det ske. Det står det halvt afpillede tag og vidner om. Nu flytter han og hans to kammerater, der bor i huset. Ejendommen er blevet solgt videre i netværket. Fold sammen
Læs mere
Foto: Oscar Scott Carl
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Berlingske kom på sporet af historien, da vores kollega mødte op til en fremvisning af et hus i Rødovre Kommune, inden huset skulle på tvangsauktion. I huset boede mere end 20 personer, stuvet sammen på små klubværelser. Ejerkredsen bag ejendommen viste sig at trække tråde til en af finanskrisen mest aktive ejendomsspekulanter - Kenneth Schwartz Thomsen.

Huset blev til mange flere, da vi gennem CVR-registret, erhvervsdatabasen BiQ, ejendomsdatabasen ois.dk og tingbogen begyndte at kortlægge selskaberne, direktørerne og ejerkredsen bag.

Dataene er trukket ved at gennemgå de omtalte personers selskaber i CVR, og derefter gennemgå selskabernes nuværende og tidligere ejendomme på BiQ. Hver enkelt ejendom er slået op i tingbogen for at gennemgå de historiske skøder. De tinglyste skøder kan fortælle, hvem i netværket der er tidligere og nuværende ejer af ejendommene, hvordan netværket har handlet ejendommene mellem hinanden, og hvad de er blevet købt for.

Det førte til kortlægningen af, at netværket tilsammen ejer minimum 77 ejendomme i 26 af landets kommuner.

Et omfattende arbejde var at sammenholde datoer i historikken i CVR-registret for at se, hvem i netværket der har ejet hvilke selskaber på specifikke tidspunkter.

Gennem en lang række aktindsigter har Berlingske fået indblik i bl.a. Huslejenævnssager hos kommunerne, i konkursredegørelser -og cirkulærer i flere af de omtalte selskaber hos Sø- og Handelsretten samt Skifteretten og i selskabernes korrespondance med Erhvervsstyrelsen om adresseskift.

Berlingske har besøgt alle ejendommene på Bornholm, et af husene på Fyn og knap 14 af netværkets 28 ejendomme på Lolland og Falster. Berlingske har foretaget interviews med 16 nuværende og tidligere lejere og en lang række naboer til ejendommene, ansatte i kommunerne samt selskaber, som netværket skylder penge. Lejernes påstande er understøttet af skriftlig dokumentation f.eks. lejernes korrespondance med udlejerne og advokater, lejekontrakter, huslejeopkrævninger, billedmateriale fra ejendommene samt deres sager i huslejenævn, i boligretten, i fogedretten og på BoligPortal.dk.

Eksempel: Vi skriver, at Patrick Alessi blev henvist til Kenneth Schwartz Thomsen af en telefonpasser. I det tilfælde har vi set en mail, som Patrick Alessi har sendt til Kenneth Schwartz Thomsens selskab. Han fik aldrig svar på mailen. Til gengæld svarer Kenneth Schwartz Thomsen Berlingske fra netop denne mail tre år senere.

Eksempel: Vi skriver, at familien Bohl var snottede og havde hovedpine, da de boede i et hus med skimmelsvamp. Det understøttes af en rapport fra Nordfyns Kommune, som førte til, at huset blev erklæret uegnet til menneskelig beboelse.

Lejernes korrespondance er også brugt til at understøtte andre kilders udtalelser. Et eksempel: Kim Mogensen fra Bornholm skriver en mail til Erik Friedlænder i 2014 med 15 klagepunkter over fejl og mangler i sin lejlighed. På dette tidspunkt siger Friedlænder, at ejendommene har været »i god stand«.

Alle kilder, som vi regner som værende en del af netværket, er forsøgt kontaktet på mail og fysisk adresse, og Erik Friedlænder har fået brevet med kritikken overleveret i hånden ved et retsmøde.

Frank Sejer Mathiasen er som den eneste ikke vendt tilbage på vores mail og brev. Vi har valgt at navngive ham, blandt andet fordi han eller hans netværksrelaterede selskaber har været engageret på både Bornholm, Lolland, Fyn og i Hovedstaden.

Vi omtaler de involverede som et netværk. Det gør vi på baggrund af følgende forretningsmæssige forbindelser:

GRAFIK

Netværkets tråde til hinanden

Netværkets personer er forbundet med hinanden på kryds og tværs. Tallene ved stregerne angiver, hvor mange selskaber personerne er eller har været forbundet gennem, hvor de enten sidder eller tidligere har siddet i samme ejerkreds, direktion og eller/bestyrelse. Morten Korsgaard oplyser, at han trådte ud af samarbejdet ved udgangen af 2017.

Derudover har de nævnte personer handlet ejendomme med hinanden i stor stil og gennem en årrække. Desuden er der ofte adressesammenfald mellem virksomhederne, og der er et eksempel på, at selskaber er repræsenteret af samme advokat i samme sag, og flere eksempler på, at personerne skriver fra samme mailadresse. Derudover kan vi gennem tre konkursboer se, at der har været økonomiske relationer mellem parterne. På Bornholm har det været i en grad, som får kurator til at vurdere, at hele hensigten med ejendomsforretningen har »været båret af et formål om løbende at dræne ejendomsselskabet for likviditet til gavn for ejerkredsen, nærtstående til selskabet eller ejerkredsen samt andre med nære forbindelser til ejerkredsen«.

Læs hele artikelserien om netværket:
Kapitel 1: Netværket
Kapitel 2: Uegnet til menneskebolig
Kapitel 3: Regnskabets time