Business-overblik: Dit postnummer risikerer at afgøre prisen på dit boliglån

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Foto: Thomas Lekfeldt

Godmorgen,

Og velkommen til en nyhedsdag, hvor de estiske myndigheder har anholt otte mistænkte i Danske Banks hvidvasksag, og hvor vi skal runde både danske investeringsforeningers ringe afkast samt historien om, at boligejere nogle steder risikerer at skulle betale mere for deres boliglån.

1
Medie: Estiske myndigheder anholder otte mistænkte i Danske Bank-sag

Vi begynder med Danske Banks hvidvasksag, hvor der ser ud til at være fremskridt i de estiske myndigheders efterforskning af skandalen. Ifølge det estiske medie Postimees har den estiske statsanklager anholdt otte personer relateret til sagen.

De otte personer skulle ifølge avisen være blevet sigtet, men der er ingen informationer om, hvem disse otte personer skulle være. De tidligere ledende medarbejdere i den estiske filial, Aivar Rehe og Tõnu Vanajuur, ikke skulle være i blandt.

Talsmanden for den estiske statsanklager Kaarel Kallas ville sent i går aftes ikke kommentere nyheden over for avisen, men sagde, at man ville informere offentligheden onsdag.

Danske Banks hvidvasksag har skrevet sig ind i historiebøgerne med et ufatteligt omfang af lyssky milliarder, der i perioden 2007 til 2015 strømmede gennem den estiske filial i Tallinn. Den 19. september i år kunne Danske Bank offentliggøre sin egen advokatundersøgelse af forløbet, og her kom det frem, at der foretaget for 1.500 milliarder kroner i mistænkelige transaktioner gennem filialen.

I forbindelse med offentliggørelsen af undersøgelsen meddelte Danske Bank, at »undersøgelsen har fundet, at 42 medarbejdere og agenter har været involveret i mistænkelig aktivitet«. Med agenter menes personer, som modtog kommission for at formidle kunder til filialen.

Berlingske anbefaler:

Keramiker besejrer detailkæmpe i Højsteret: »Coop har forsøgt at skyde et meget stort hul i ophavsretsloven«

Nu siger tusindvis af danskere farvel til topskatten – se den nye grænse her

Pakkegigant kommer med dystert skøn for den globale økonomi

2
Advarsel efter nyt rædselsår: »Der bliver spillet hasard med kundernes opsparing«

Spådommen var klar.

»Aktieinvestorerne kan se frem til fortsat solide afkast på deres aktier,« lød det i begyndelsen af 2018 fra Nordea, da storbanken skulle give sit bud på, hvordan det ville komme til gå på aktiemarkedet i det nye år.

Nu, cirka 12 måneder senere, kan vi se, at det skulle gå helt anderledes.

Og for de investeringsforeninger, som hundredtusinder af danskere investerer i, har det kostet dyrt. For ikke bare faldt aktiemarkedet, men de højtlønnede porteføljeforvaltere formåede stort set alle sammen at mindske danskernes formuer endnu mere, end markedet generelt faldt.

Kun én ud af 27 kapitalforvalterere har formået at klare sig bedre end aktiemarkedet generelt. De øvrige skuffer stort og nogle endda med tab på helt op til 18 pct. i et år, hvor det sammenlignelige danske totalindeks har mistet godt tre pct.

For eksempel står Nordeas investeringsfond »Danske aktier fokus« til at tabe ni pct. eller tre gange så meget, som det danske marked overordnet har tabt.

Både en professor og Forbrugerrådet Tænk mod at sætte penge i de danske investeringsforeninger. Læs mere hos Berlingske her.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

3
Dansker forlod Disney - rejser én mia. til nyt sats

Vi skal også runde Børsen, der i dag kan fortælle om danskeren René Rechtman, det ved årsskiftet forlod sin chefstilling hos Disney for at starte sit eget underholdningsselskab, Moonbug, der opkøber, udvikler og videredistribuerer videoindhold til børn.

Seks måneder efter starten henter han nu 145 mio. dollar, svarende til 950 mio. kr., fra en række investorer, som bl.a. tæller den amerikanske investeringsbank Raine Group og venturefonden Fertitta Capital. Efter kapitalrejsningen ejer danskeren fortsat omkring en femtedel af Moonbug.

René Rechtman forslog allerede sidste år Disney ideen, men Disney var ikke klar på den, da den efter deres mening ville bidrage med alt for få milliarder til koncernens årlige omsætning på mere end 360 mia. kr.

»Markedet var simpelthen alt for småt for dem at gå ind i, så jeg blev simpelthen nødt til at bryde ud og gøre det selv,« siger René Rechtman til avisen.

4
Boligejere i landdistrikter risikerer at skulle betale mere for realkreditlån

Skal dit postnummer afgøre prisen på dit boliglån?

Det kan blive en realitet, hvis realkreditsystemet laves om, sådan som sektoren nu åbner op for en diskussion om.

Selv om Danmark ifølge en ny analyse fra Deloitte har et utroligt stærkt system til boligfinansiering, risikerer kunder i landdistrikter i dag at blive udelukket fra at få realkreditlån.

Det skyldes, at realkreditselskaberne har en solidarisk prisstruktur, så alle betaler det samme for samme type lån. En familie i et landdistrikt, hvor boligmarkedet er under pres, skal derfor ikke betale mere end eksempelvis en direktørfamilie i Nordsjælland.

»Når man har en enhedspris, kan der være kundegrupper, som slet ikke får lån. Det ville de kunne få, hvis det var muligt at tage højere priser i særlige områder,« siger Louise Mogensen, direktør i den medlemsejede forening Forenet Kredit, der er storaktionær i landets største realkreditkoncern, Nykredit, til Finans.

Efter nytår vil Forenet Kredit derfor tage hul på debatten om fordele og ulemper ved at ændre modellen. Erhvervsministeriet oplyser til Finans, at realkreditselskaberne allerede i dag har lov til at indføre individuelle priser.

Tre ting investorerne skal holde øje med i dag:

Seniorstrateg i Nordea Andreas Østerheden har udvalgt tre begivenheder, der er værd at rette blikket mod.

  • Dagens højdepunkt (måske endda et af årets højdepunkter) bliver udfaldet af mødet i den amerikanske centralbank Federal Reserve og formand Powells tale på det efterfølgende pressemøde. Markedet forventer over en bred kam endnu en renteforhøjelse, men markedsuroen de sidste måneder har i den grad skabt debat om den fremadrettede linje for den amerikanske centralbank. Selvom det ser svært ud for centralbanken at overraske i en blød retning, bliver det spændende at følge centralbankens guidance (retorik og forventningsafstemning) af markederne.
  • Selvom det slet ikke vil få samme fokus blandt investorerne kommer inflationsudviklingen i Storbritannien ud. Tallet har været svingende de forgangne måneder, men bør være understøttet af den fortsat stærke udvikling på arbejdsmarkedet. Omvendt trækker faldene i særligt olieprisen i den anden retning, og overordnet forventer vi, at inflationen kommer lavere ud, end centralbanken (BoE) forventer.
  • Endelig kan man som investor også se mod Bruxelles, hvor Europakommissionen skal mødes for at diskutere det italienske budget, der har været i fokus den seneste tid på grund af italienernes tidligere ønske om at vedtage et budgetunderskud, der er væsentligt højere end det, EU vil acceptere. Alt i alt har der de seneste uger været en bedring i de to forhandlende parters forsøg på at nå et kompromis, men det kan ikke udelukkes, at de stadig er så langt fra hinanden, at EU vil sætte Italien under skærpet tilsyn (EDP).

 

Markederne lige nu:

De asiatiske aktiemarkeder holder vejret og venter på  rentemødet i den amerikanske centralbank Federal Reserve i aften.

Nikkei 225 Japan:  -0,6 pct.
Hongkongs Hang Seng: +0,2 pct.
Sydkoreas Kospi:  +0,7 pct.