Boliggigant venter to hårde år – rentehop gør det »næsten umuligt« for unge at købe ejerbolig

Den stigende rente gør det dyrere for danskerne at finansiere boligkøb. Dette vil sætte sig i boligpriserne, som vil falde, konkluderer ny analyse. Se hvordan det vil gå i de forskellige dele af landet – for både huse og ejerlejligheder.

I ny analyse fra Nykredit bliver der varslet fald i boligpriserne. Det er kombinationen af betydeligt højere renter, forøgede energipriser og inflation samt den utryghed, som følger af krigen i Ukraine, der leder realkreditinstituttet til den konklusion. Den højere rente slår igennem ved, at det bliver dyrere for danskerne at finansiere købet af en bolig. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold/Arkivfoto
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Coronatidens boligfest er ved at være forbi for danskerne, og nu vil vi mærke nedturen. Den vil dog ramme forskelligt, afhængigt af hvilken bolig man har, og hvor i landet man bor.

På bundlinjen står, at der i 2023 vil komme nedgang i priserne hele vejen rundt. Både når det gælder parcel- og rækkehuse samt fritidshuse og ikke mindst ejerlejligheder.

Det er Nykredit, der præsenterer en helt ny prognose for det danske boligmarked, og den analyse ligger tæt op ad det, som en række andre banker er kommet med.

Nykredit påpeger, at der er en række forhold, som vil understøtte boligmarkedet. Det er rekordhøj beskæftigelse, danskernes solide opsparing samt stramning af vilkårene for at låne.

Samtidig er der den kraftigt stigende rente, og det vil være den dominerende effekt.

»Indtil videre går det stadig godt. Vi har meget få håndfaste beviser på en nedgang. De seneste tal, vi har for priserne, handler og udbud, er fra maj, og de vidner på ingen måde om, at boligmarkedet er gået i stå,« siger boligøkonom og chefanalytiker i Nykredit Mira Lie Nielsen.

Foreløbig er der ikke nogen sikre tegn på, at priserne på ejerboliger er begyndt at falde. De seneste tal for priserne, antal og udbud er fra maj. De viser ikke nogen tegn på, at boligmarkedet er gået i stå. Men spørgsmålet er, hvor længe det varer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Ballund.

»Priserne på både sommerhuse og ejerlejligheder stiger fortsat, men for første gang fik vi et fald i huspriserne. Vi mener, at dette er udtryk for, at rentestigningerne begynder at sætte sig i priserne, og at det vil sprede sig til ejerlejligheder og sommerhuse i løbet af de kommende måneder,« siger Mira Lie Nielsen.

Hun forventer, at der vil være prisfald på ejerboligerne i de næste halvandet år.

»Vi mener, at kombinationen af betydeligt højere renter, forøgede energipriser og inflation samt den utryghed, som følger af krigen i Ukraine og den generelle usikkerhed omkring den økonomiske udvikling, vil medføre prisfald på boligmarkedet,« hedder det i analysen.

Falder det meste af året

Dermed er rammerne til dårligere tider på boligmarkedet lagt. De kommer efter to særdeles gode år. I 2020 steg boligpriserne med 4,2 procent i gennemsnit for hele landet, og i 2021 blev stigningen på 11,8 procent. Priserne på ejerlejligheder er i gennemsnit for hele landet skudt i vejret med 5,6 procent og 12,4 procent i henholdsvis 2020 og 2021.

For i år regner Nykredit med en stigning i de gennemsnitlige priser for både huse og ejerlejligheder, mens der vil komme et mindre fald for sommerhuse. Der er dog i høj grad tale om teknik, for vi har allerede fået store dele af den stigning, som kommer i år. Derfor lyder spådommen, at huspriserne vil falde med cirka syv procent fra nu og gennem 2023.

Den stigende rente slår igennem ved, at boligbyrden på meget kort tid er øget markant. Boligbyrden er den del af indkomsten, der går til at købe boligen.

Når boligbyrden vokser, er der ikke langt igen, før det rammer priserne, fordi boligkøberne typisk handler på den ydelse, de er i stand til at betale.

Om prisfaldene kommer i juni, juli eller lidt senere er svært at svare på, fremhæver Mira Lie Nielsen.

»Priserne vil falde det meste af 2023. Det vil begynde at vende i løbet af året, men det vil ikke være nok til, at boligpriserne vil stige for året som helhed,« siger Mira Lie Nielsen.

Hun påpeger, at de nye tider med dyrere finansiering slår hårdt igennem for især en gruppe.

»For unge vil det med disse rentestigninger være næsten umuligt at købe ejerbolig, før der kommer nogle prisfald,« siger Mira Lie Nielsen.

Kan blive hårdere ramt

Spådommen går på, at ejerlejligheder vil falde i pris både i 2023 og 2024 med de største dyk i København. Modsat vil det se lidt bedre ud for parcel- og rækkehuse i 2024.

Det skyldes, at de nye boligskatter træder i kraft til næste år. De betyder rabat på husene, mens skatten stiger på ejerlejligheder, som flere gang beskrevet i Berlingske.

Mira Lie Nielsen påpeger, at der er uhyre stor usikkerhed forbundet med prognosen. Det afgørende element bliver, hvordan det går med den danske økonomi og ikke mindst, om danskerne kommer til at beholde deres job.

»Det er den højere rente og ikke en direkte krise i den danske økonomi, der giver prisfaldene,« siger Mira Lie Nielsen.

»Men der er nogle forhold, som kan gå anderledes, end vi regner med, og dansk økonomi kan blive hårdere ramt. Det er en nedgang, men en mild omgang, der er udsigt til for dansk økonomi. Den kan trække ud, og der er risiko for, at vi er for optimistiske,« siger Mira Lie Nielsen.