Ministerium forudser: Nu bremser de galopperende boligpriser op

Næste år kan vi se frem til boligpriser, som stiger i et meget afmålt tempo, fremgår det af den nye Økonomisk Redegørelse fra Finansministeriet.

Årsagen til, at det store opsving i boligpriserne begynder at aftage, skal findes i »højere renter og mere normale forbrugsmønstre i kølvandet på coronapandemien,« skriver Finansministeriet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Oscar Scott Carl/Arkivfoto
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Boligmarkedet har været noget nær konstant rødglødende, siden coronapandemien brød ud i 2020, men nu forventer Finansministeriet, at dette vil ændre sig.

I år skal man dog regne med husprisstigninger på 4,8 procent, men størstedelen af stigningerne har indfundet sig i den første del af året.

Det fremgår af Finansministeriets Økonomiske Redegørelse, som finansminister Nicolai Wammen (S) præsenterede klokken 11.30 torsdag.

I 2023 forventer ministeriet en stigning i huspriserne på beskedne 0,9 procent.

Som det påpeges i redegørelsen, er stigningerne for hvert af de to kommende år – når man korrigerer for den høje inflation – udtryk for en »lille tilbagegang« på boligmarkedet.

Årsagen til, at det store opsving begynder at aftage, skal blandt andet findes i »højere renter og mere normale forbrugsmønstre i kølvandet på coronapandemien,« skriver Finansministeriet.

Et varsel

I embedsmandssprog har ministeriet også et varsel til dem, der vil ind på boligmarkedet, eller tager et variabelt forrentet lån for at søge de – for nu – lavere renter.

Således var obligationsrenten steget fra 0,5 procent til 3 procent fra begyndelsen af 2021 til april i år.

De højere renter og de betydelige stigninger i boligpriserne i 2020 og 2021 indebærer »en risiko for en mere pludselig opbremsning på boligmarkedet, da husholdningernes finansielle omkostninger ved boligkøb i form af både ydelse på boliglån og boligskatter (også kaldet boligbyrden) stiger.«

»Navnlig er boligbyrden ved køb af en ejerbolig i København by med et fastforrentet realkreditlån og afdrag nu relativt høj og steget betydeligt de seneste to år. Siden fjerde kvartal 2019 er boligbyrden i København by steget godt ti procentpoint, mens den for et gennemsnitligt parcelhus i hele landet er steget knap fire procentpoint,« lyder det i redegørelsen.