De er klar, når verden går amok

Han Kjøbenhavn er klar til verdens undergang. Gå den i møde med brede skuldre og tasker på ærmer og bukseben.

BM
Han Kjøbenhavn, Bellacenteret CIFF, København. Copenhagen Fashion Week SS/18. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sofie Mathiassen

Hvem:Han Kjøbenhavn opstod som et herremærke, men laver nu også dametøj. Tøjet er street-inspireret, men med en dysterhed, der altid lurer. Mærket er også kendt for sine spektakulære shows.

Hvor: CIFFs showscene ved Bella Centeret, hvor man har forsøgt at lave et Papirøen-inspireret miljø udendørs. Scenografi med baggårdslignende betonklodser beklædt med udluftningsrør og riste.

Hvad: Uniformsinspireret kollektion i lys grå, bordeaux, sort, brun og med ridderprint. Både til herrer og damer.

 

På en dag, hvor Nordkorea har truet med at bombe Guam, og Trumf har svaret, at han er klar til at gengælde, gav Han Kjøbenhavns show særlig god mening, for mærket viste på CIFFs showscene en kollektion, der klart var inspireret af det nuværende politiske klima – og af klimaets egen krise.

Hvad gør man, når dommedag rammer, og man kun har sig selv at stole på? Man bliver fisker, man bliver jæger, og måske bliver man også soldat, så man kan forsvare sin egen lille stamme, når det store system er faldet fra hinanden.

Den tanke afspejlede kollektionen, som var tydeligt uniformsinspireret, men på en overdreven facon med brede skuldre, patronbælter i oversize langs ærmerne og tasker, der minder om ammunitionstasker, men sat fast på bukseben og ærmer, så man på sin krop kan bære alt, man behøver for at klare sig.

Farverne var en lysgrå, en dyb bordeaux, mørkeblåt, brunt og et print, hvor næsten kitsch-agtige print af gammeldags riddertegninger – hey, klar til at redde verden? I hættetrøjer var grove reb brugt som snoren, nærmest som en løkke til at stikke hovedet i.

Det var ikke muntert, men det er verden jo egentlig heller ikke, og showet gav ingen svar eller løsninger. Hvem skal redde os? Og det var fint, for det interessante ved Han Kjøbenhavn er altid, at man ikke helt er klar over, hvilken side de er på. Hjælper de os andre, når verden falder fra hinanden eller forbereder de sig på at overtage herredømmet? Den tvetydighed er vederkvægende i en modeuge, hvor de fleste kollektioner har let afkodelige budskaber.

Når alt det er sagt, var de dele af kollektionen, som blev vist på showet, ikke klassisk flatterende med sine brede skuldre, sine tunge reb og sine mange små taskeformede lommer (som også må være utroligt irriterende at have på), og showet gentog sine ideer ganske mange gange – den venlige udgave er at kalde det stramt kurateret, den grove at sige, at det blev lidt ensformigt, når det samme dukkede op igen, bare i en ny farve.

 

 

Han Kjøbenhavn

 

Bedst: Detaljen med små tasker, brugt på bukser og ærmer, er godt tænkt: Hav overlevelsesudstyret parat.

Værst: En velourbodystocking tilsat gummistøvler har aldrig været en god idé.